Skillnadens squashbröd

Nog för att vi varit krassliga och svaga efter sviterna av vinterkräksjukan som lamslog hela familjen och som hållit oss isolerade från omvärlden. Men idag, när vi äntligen piggat på oss, bakade jag bröd på en av de sista squasherna från vår odling. Jag plockade in de sista skördedugliga squasherna i början av förra veckan och så här sent på säsongen tycker jag att squashen är mer tapper än god. Våra är något träiga, inte så saftiga och mjälla som de är i början av skördesäsongen. Men ändå! Vi har kunnat skörda squash till slutet av oktober och det skattar vi oss lyckliga över och tar rätt på dem till något de passar för. Under skördetidens höjdpunkt när man har så mycket squash och zucchini att man inte riktigt vet vad man ska göra med allt är detta recept också helt perfekt.

Just dessa sena squasher, som är lite torra och inte så snygga på utsidan, tycker jag passar perfekt till bröd. Sara Bäckmo som driver fantastiska bloggen, tillika trädgården, Skillnadens Trädgård (och inte att förglömma har skrivit två böcker i ämnet odling, skörd och ta tillvara på skörden) har ett fantastiskt recept på ett squashbröd som bakas i långpanna. Att baka i långpanna är lätt som en plätt och sparar tid.

Squashen ger brödet en saftig konsistens och ytan blir något lite knaprig, vilket jag gillar jättemycket.

squashbrod01

Förutom jäst, mjöl och squash innehåller brödet en gnutta honung, ljummet vatten och salt. Enligt Saras recept ska det vara rågflingor. Det fanns inte i skafferiet i ladan men grahamsmjöl från kvarnen i min barnomsby var en mycket värdig ersättare.

squashbrod02

Squashen så här års stoltserar inte med något vacker yttre direkt, men det passar perfekt för brödbak!

squashbrod05

Det bästa man har sätter man på köksbänken. Det är sen gammalt.

squashbrod03

Nygräddat i långpanna! Bara doften av det nybakade brödet är magiskt!

squashbrod04

Om ni också är sugna på att baka Saras squashbröd i långpanna hittar ni receptet här.

Kommentera