Så gör du en gräskrona

Till midsommar bestämde jag (Therése) mig för att göra en gräskrona att hänga i taket i köket.

Jag tycker att de är så otroligt vackra.

Jag letade rätt på en beskrivning som jag hittade här och travade sedan ut på grannens kornåker med en sax i handen och pallade helt sonika en knippe med korn att fläta kransen med.

Jag bad Marcus att filma en liten sekvens när jag flätade kransen och så la jag ut klippet på Instagram. Tror det är vårt mest kommenderade inlägg någonsin. Helt galet var ni alla verkade sugna på att fläta gräskronor. Men jag förstår det! Dels blir det otroligt vacker och dels så är det något kontemplativt över det.

Det går såklart att göra en krona med exempelvis blommor eller med någon annan typ av gräs, t.ex. helt vanligt gräs som växer i vägrenen.

Det här behöver du för att göra en gräskrona:

– Gräs eller säd eller blommor att fläta med

– En kraftig ståltråd till stommen

– Snöre att hänga upp kronan med (jag satte tre snören som jag sedan knöt ihop)

Så här gör man:

Under tiden som jag band kronan hängde den i ett träd på vår gårdsplan. Den behöver inte hänga upp under själva bindningen men det kändes oerhört mycket lättare.

graskrona02

I detalj ser kronan ut så här. Jag valde att skala av en del av bladen på stjälkarna för att få kronan mer jämn upptill. Vill man ha den lite yvigare och bildade så låter man dem sitta kvar.

55DDE579-CC4D-421C-AAF8-00A06F34F450 Det tog ungefär en timme att binda denna krans och den är c:a 40 cm i diameter. Lagom till midsommarafton hängde den på sin plats ovanför köksbordet och där hänger den än. Det fina med en gräskrona (eller kornkrona som i vårt fall) är att den torkar och kan hänga kvar fint så länge man känner för det.

Kommentera