Behandla betong med vattenglas

För ganska exakt två år sedan behandlade vi vår uteplats i betong med vattenglas. Vattenglas är en behandlingsmetod som vi ofta får frågor om, både här på bloggen och via mail, så här kommer vårt inlägg om behandlig av betongplatta med vattenglas igen, lite som en favorit i repris.

När vi gjorde gjutningen av plattan valde vi att låta glätta ytan, vilket gör den jämnare, slätare och mindre porös än om man bara låter den vara. Vi ville dock behandla ytan med något för att skydda den mot skador som kan tänkas uppstå och även för att få den lite mörkare.

Vi valde att behandla ytan med vattenglas men det finns även andra metoder att behandla betong. Exempelvis lack, vax och betongolja och det finns även andra behandlingsprodukter som till viss del innehåller vattenglas. Men vi valde alltså rent vattenglas. Vattenglaset tränger in och reagerar med kalken i betonytan,vilket gör ytan hård, tät och vattenavvisande. Precis de egenskaper som vi eftersökte i en behandlingsprodukt.

Att få tag på vattenglas var inte helt lätt. Kunskaperna kring behandling av kemikalier och behandling av betong upplevde vi som ganska begränsad hos många färghandlare men till slut hittade vi en färghandlare som kände till och kunde beställa hem vattenglas, dock med oönskvärt lång leveranstid. Enligt förpackningen föreslås man använda koncentrerat vattenglas medan de vi pratat med som har erfarenhet av vattenglas hade inte heller några tydliga tips. Dock stod det klart att det gick utmärkt att blanda upp vattenglaset med vatten utan problem.

För att få fram önskat resultat testade vi oss fram på en betongyta som vi senare kommer att lägga sten på. Alltså kunde vi experimentera fritt. Först med rent vattenglas, sedan med 50:50 och 1:3. Tillslut blev blandningen att vi först sprutade vatten på hela uteplatsen så att den var riktigt fuktig och sedan hällde vi ut vattenglaset som var utspätt 1:5 (1 del vattenglas och 5 delar vatten) på uteplatsen. Det viktigaste är att man får till en blandning som går ner i ytan så att ingen vattenglas ligger kvar på ytan och torkar eftersom det blir klibbigt och svårt att få bort om det inte tränger ner ordentligt i porerna. Troligen gjorde den glättade ytan på uteplatsen det svårare för vattenglaset att tränga in i vår platta, vilket gjorde att vi fick späda den mer än vad våra efterforskningar angivit. Vi använde dessutom en borste och borstade runt vätskan över hela ytan för att det lättare skulle tränga ner i betongporerna och för att göra slutresultatet mer jämnt.

Den långa väntan på vattenglaset gjorde att betongen hann bli fläckig av smuts som inte gick att skura bort innan vi nu gjorde behandlingen. Slutresultatet blev aningen ljusare än vad vi hade förväntat oss, vi hade hoppats på att den skulle bli lite mörkare för att stämma överens med den karaktär vi ville ha på ytan. Resultatet blev absolut inte dåligt men inte heller så bra som vi hoppats på. Däremot är vi nöjda med ytan som vattenglaset gav och efter en natt med extremt mycket dagg har ytan redan visat sig vara vattenavvisande.

2 Comments

  1. Katta - Bucketlife
    september 20, 2016

    VIlken otroligt fin lada ni har! Vi har en mer ruff variant och ska ju ha den som boende för lov & semestrar så tyvärr får vi göra avkall på en hel del. Den ska ju klara stå kall i 30 minus tex, så jag fick slänga alla drömmar om sten och plankgolv tex. Men gud vad det är roligt att bygga om och se förvandlingen!
    Ser fram emot att läsa bakåt och följa er framåt, känner på mig att jag kan få mycket inspiration här 🙂

    Svara
    1. Therese
      september 27, 2016

      Men wow vilken lada ni håller på med! Alltid lika spännande att följa andra som pysslar med likvärdiga projekt.

      Therése

      Svara

Kommentera