Renovering av utemöbler i fjäderstål

Nu kommer sommartiden – då ställer många fram utemöblerna. Eller så gör man som vi och skruvar isär utemöblerna och lämnar in dem på blästring och galvanisering.

Dessa utemöbler i fjäderstål, s.k. Bjärnumstolar, som är föregångaren till den klassiska karmstolen med gung från Grythyttan.Ni vet, stolen som en omöjligen kan sitta still i. Den designer som gjorde Grythyttans möbler stora arbetade tidigare på fabriken i Bjärnum i Skåne och designade bland annat dessa stolar.

utemobler

utemobler02

Vi fick dessa fem stolar och bord av vår före detta granne som för länge sedan hade avyttrat dem och bara tyckte att de stod och skräpade i hans ladugård.

Vi blev jätteglada för dem och efter att ha haft dem i några år i flagnat skick ska vi äntligen återställa dem och låta dem återfå sin forna glans. De lappade och lagade ryggarna, armstöden och sitsarna i olika tjocklek och med tjocka lager plastfärg i olika glada färger ska bytas ut mot oljad ek.

För dessa stolar tål nämligen att gungas i i många år till.

8 svar till “Renovering av utemöbler i fjäderstål“

 1. Katarina på Jolster skriver: Svara

  Vad ska göras? Vilken typ av hantverkare tar ni hjälp av? Vi har liknande möbler som borde åtgärdas men tror inte det blir av att vi gör det själva…
  Blir spännande att se när de ör klara!

  1. Hej Katarina,

   Vi har lämnat in dem för blästring på en verkstad. Efter blästringen ska vi galvanisera dem. Ett alternativ till galvanisering är att sprutlackera dem om man vill ha dem i färg men det vill inte vi.

   Sitsarna, ryggarna och armstöden hyvlar och sågar vi själva till i ek.

   Fortsättning följer såklart!

   Vänligen,
   Therése

 2. Hej!

  Ledsen att vara petig, men det var Artur Lindqvist, smed i Grythyttan, som var först med att tillverka en trädgårdsfåtölj i fjäderstål. Bröderna Ivarsson, varav en drev Bjärnum har jag för mig, var åtminstone 20 år efter.

  Alltså är det inte en föregångare till Grythyttan som ni renoverar. Men de är ju fina trots det!

  Med vänlig hälsning,

  //Eric

  1. Hej Erik! Klart man får vara petig. Tack för intressant information. Vi får nog forska vidare i det här för att reda ut hur det egentligen var. Hur som helst så är vi himla glada för möblerna.

   Therése

 3. Hej!

  Sedan jag skrev sist har jag börjat forska i folkhemmets trädgårdsmöbler.

  Den fabrik i Bjärnum som enligt mina uppgifter tillverkade trädgårdsmöbler i trä på stålstomme hette Herman Persson järn- och stålmanufaktur. De saluförde en mängd olika modeller under sent 1940-, 50- och tidigt 60-tal. Jag skulle bli jätteglad om ni kunde skicka bilder på era möbler till mig på mejladress eric@kba.se så ska jag försöka identifiera dem.

  F ö är bordet som den skäggige mannen står och slipar på bilderna inte från Herman Persson. Det är ett Grythyttan 9A, gissningsvis tillverkat under 1950-talet.

  1. Herman Persson järn- och TRÄmanufaktur ska det förstås vara.

 4. Ok, nu har jag letat lite i mitt arkiv. Era stolar är mycket riktigt från Herman Persson järn-och trämanufaktur. Jag gissar att de har haft tre stycken ryggribbor där de två yttersta är något snedskurna och den i mitten är rak?

 5. Mikael Salling skriver: Svara

  Men vad intressant, vi har också dessa stolar ser det ut som. Jag trodde det var Grythyttan men det var det inte enligt Grythyttan. Så det är alltså Herman Persson Järn och Trämanufaktur, tack!

Kommentera