Så gjorde vi en snygg vattentank av en IBC-tank

Förra sommaren byggde vi en vattenanläggning för att samla upp regnvatten via en IBC-tank. Den rymmer totalt en kubikmeter vatten och tanken var att samla upp regnvatten för att ha till bevattning av främst krukväxter i trädgården. Vi har som ni säkert redan läst om brist på vatten så varje droppen vatten vi kan samla räknas.

Första steget för att bygga vår vattenreservoar var att gjuta fundamentet till den. Vi valde att bygga den i betong och byggde en gjutform i samma storlek som basen på IBC-tanken. Den är c:a 80 cm hög vilket skapar ett tryck på vattnet eftersom den kommer upp en bit från marken och det ger också ett utrymme under tanken där vi kan förvara vattenkannor. På fronten av fundamentet gjorde vi en urjackning för tankens utlopp.

Marcus klädde sedan hela tanken (som för övrigt står i en metallkorg) med trä. Vi har använt läkt-virke som sågats sneda i toppen och sedan varvat läkten och monterat varannan på bredden och varannan på kanten. Hela kalaset är sedan olja i kokt linolja för att stå emot väder och vind.

Vi har dessutom köpt en extra tappkran till tanken för att göra strålen lite mer hanterbar. Utan en extra kran kopplad till utloppen blir det lite av en flodvåg mot vattenkannan.

För att vi ska kunna hålla koll på vattennivån i tanken fräste Marcus ur en del av en planka vid tankens gradering.

Under hela sommaren har vi nu kunnat vattna med regnvatten från tanken.

Kommentera