Rosentorn till vår doftträdgård

När vi fick en extra dag ledigt i onsdags passade vi på att ta tag i ett projekt som vi klurat på länge – nämligen att bygga rosentorn till våra rosor.

Förra året gjorde vi rosentorn av armeringsjärn men de har inte klarat tyngden från rosorna speciellt bra och inte heller de vinande skånska vindarna. Så ett par rejäla rosentorn skulle det blir.

Eftersom vi uteslutande använder ek, både inne och ute, så valde vi såklart att bygga dem i ek. Eken är dessutom otroligt hållbar och tål både väder och vind under lång tid framöver.

rosentorn00

Vi har haft några sekunda ekplankor som legat ute och blivit böjda. Marcus sågade upp dem på bandsågen och klöv dem på mitten så att vi fick två motstående sidor som var lika böjda.

rosentorn01

Istället för den svarvade träknoppen som är vanligt förekommande på ett traditionellt rosentorn har vi valt att fästa benen på rosentornen i ett grövre ekhuvud som är tillsågade av rester från takstolarna till arbetsboden. Huvudena i ek är något snedsågade för att vatten ska rinna av.

Det bakre rosentornet är något högre (1800 mm) än det främre (1400 mm) och det är helt enkelt en anpassning för rosorna som ska växa i dem.

rosentorn03

Vi kallar dem för lilla gubben och stora gubben, lite för att de ser ut som huvudfotingar som Edda ritat.

rosentorn04

För att förankra benen väl i marken har vi slagit ner ekkilar som är rester från när vi kantsågat eken och fäst dem med rostfria skruv för att de ska stå lull när vindarna viner.

rosentorn05

Istället för vertikala ribbor som de traditionella rosentornen har har vi valt att dra en grov mässingstråd genom borrade hål i benen. Vi tyckte att det passade bättre för våra rosentorn med denna subtila tråd och nu står de där – stora gubben och lilla gubben – som två skulpturer i doftträdgården.

rosentorn06

Förra året sådde vi rosenskära i doftträdgården och hur vacker rosenskäran än är så mådde inget annat i doftträdgården bra. Den tog minst sagt över allt annat. I år har vi istället valt att sätta en lågväxande annuell som har en svag doft – precis som sig bör i en doftträdgård. Vi har planterat dem så att det kommer att bli som små öar i fälten i doftträdgården.

rosentorn02

Vår doftträdgård står alltså redo och nu väntar vi bara på lite nederbörd och att rosorna ska få fart och leta sig upp i gubbarna.  

Kommentera