Vårt bästa recept på flädersaft

Vår hemkokta flädersaft tog slut i början av året och precis när den tog slut sa vi till varandra att vi minsann var tvungna att koka mer flädersaft i år. För det ska såklart räcka ända till dess att flädern blommar igen nästa år.

I söndags räddade vi de sista blomklasarna och gjorde vår tredje sats flädersaft. I den sista kokade vi även med några jordgubbar, både för den vackra färgens och för smakens skull.

fladersaft05

Det varma vädret i maj och juni har gjort att fläderbusken som sitter utanför vår entré fullkomligt exploderat! Nu är busken så pass stor att vi med nöd och näppe kan ställa upp dörren.

fladersaft04

Värmen in kombination med de senaste dagarnas välbehövliga men piskande regn har gjort att de sista fläderblommorna precis vinkat adjöss till fläderbusken. Men ni som bor lite längre upp i landet kanske fortfarande har blommande buskar?

Så här gör vi vår flädersaft

3 liter kokande vatten

2 kg strösocker

5 citroner (6 st om de är små)

60 g citronsyra

60 st fläderblomsklasar

Koka upp vattnet och låt sockret lösa sig i vattnet tillsammans med citronsyran. Riv skalet från citronerna, dela citronerna och pressa ur citronsaften ur halvorna ner i sockerlösningen.

Skölj blomklasarna och häll ner dem i grytan. Låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stå i kylskåp i 3-4 dagar innan saften silas och hälls på flaskor eller fryses.

fladersaft03

Något av det bästa med att koka flädersaft är ju doften!

fladersaft02

Här får ni även en sneak peak på vår fläkt och fläktkåpa som vi precis har monterat. Det är sååå skönt att ha en fläkt ovanför spisen och inte bredvid, som vi haft ett tag. Vårt kök är helt perfekt för allsköns matlagning, saftning och syltning.

fladersaft01

Jag använder ett rivjärn speciellt avsett för t.ex. citronskal och det är verkligen fenomenalt för detta ändamål. Det går såklart lika bra med ett vanligt rivjärn också. Jag tycker att det absolut enklaste för att pressa citronerna är att köra runt en helt vanligt matsked (soppsked) i citronen. Då följer även en del fruktkött med och det höjer bara smaken i saften.

Att vara självförsörjande på saft är inte speciellt svårt!

fladersaft00

Nu har vi gjort totalt tre kok flädersaft och hoppas att detta ska räcka tills fru fläder bjuder på blomsterprakt nästa år igen.

1 Comment

  1. Kurt
    juli 5, 2018

    Om man vattnar ur citronen, så kan man mixa hela citronen https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=6596916

    Svara

Kommentera