Våra midsommarfavoriter

Här i Skåne hade vi helt fantastiskt midsommarväder. Strålande sol hela dagen. Om en ska klaga på något så skulle det ha varit att det var på snudd för varmt. Men istället för att klaga passade vi på att midsommarbada. Vi är extremt förutsägbara i vårt midsommarfirande. De senaste åren har vi varit på traditionsenligt midsommarfirande på Kulturens Östarp, ätit matjessilltårta och herrgårdstårta med jordgubbar. Och tänk att det blir lika lyckat varje år!

midsommar_kulturenMidsommar på Kulturens Östarp. Kulturens Östarp är öppet för besökare hela sommaren och ett tips på utflyktsmål om ni inte varit där. Här finns vackra gamla hus, en traditionell skånsk trädgård, lantrasdjur och vacker natur.

Matjessilltårta blir allra bäst är den när den har stått i ett par dagar så i det här fallet innebär högtidsrester i några dagar efteråt en smakupplevelse (i det fall man inte hinner göra den ett par dagar innan). Den är passar bra till midsommar men är såklart helt perfekt under resten av sommaren också.

matjessilltårta

Matjessilltårta

200 g kavring

100 g smör

2 burkar matjessill (spara spadet från en burk)

4 gelatinblad

1 hackad rödlök

1 dl hackad dill

5 dl crémè fraiche

Mixa kavring och smör i en matberedare tills det blir en deg (eller smula och blanda för hand om du inte har en matberedare). Tryck ut degen i en springform som är c:a 30 cm i diameter.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka matjessillen i små bitar och häll spadet från en av burkarna i en liten kastrull (för starkare smak kan man ta spadet från båda burkarna). Blanda crémè fraiche, hackad rödlök, hackad dill och den hackade matjessillen i en bunke. Värm sillspadet och låt gelatinbladen lösas i sillspadet. Häll det sedan i bunken. Blanda alltsammans väl och häll det sedan över kavringen i springformen.

Låt stelna i kylskåpet i c:a 24 timmar innan servering.

Vi brukar avsluta hela midsommarkalaset med en god herrgårdstårta. Vi älskar den eftersom den inte är så mäktig som tårtor kan vara och den smakar så otroligt mycket sommar!

herrgardstarta

Herrgårdstårta

100 g smör

1½ dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl strösocker

1 dl grovhackad mandel

Fyllning

5 dl vispgrädde

1 liter färska jordgubbar

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Separera äggulor och -vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.

Vispa vitorna med 1 ½ dl av sockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast marängsmet.

Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper c:a 30×40 cm. Bred över marängsmeten och strö över den hackade mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt botten svalna och dela den sedan på mitten.

Vispa grädden och bred ett tunt lager grädde över första botten. Lägg skivade jordgubbar emellan. Lägg på nästa lager och bred över resten av grädden och garnera med fler jordgubbar.

Midsommar alltså, med våra tre favoriter och alla familjens barn samlade. Himla fint hade vi det tillsammans med alla barn och våra midsommarfavoriter.

Relaterade inlägg