Mätning blir ritning

För några veckor sedan mätte vi upp hela ladan. Hur vi gjorde det kan ni läsa om här. Detta var det första steget på vägen mot ritningar och sedermera en ansökan om bygglov. Under den gångna veckan har Marcus börjat rita upp ladugården och i fredags kväll satte vi oss ner tillsammans och skissade vidare på ritningarna.

ritningar02

ritningar03

För att skissa på olika lösningar kan man lägga ett skisspapper ovanpå ritningen, ungefär som ett tunt smörpapper.

Ritningarna och skissandet är än så länge inte skrivna i sten utan material som är under arbete. Vi har ju vissa saker som vi måste bestämma plats för, t.ex. murstock, trappa och badrum och med hjälp av ritningarna har vi möjlighet att laborera med olika lösningar innan vi bestämmer oss. Vi måste även veta vart vi ska gå in med t.ex. avlopp och vatten och var det är lämpligt att placera ett elskåp. Med ritningen som hjälp är det lättare för oss att komma fram till lösningar för detta.

ritningar05

Vi har även skissat på hur vi vill ha köket, t.ex. vart bänkskåp och kyl/frys ska finnas.

ritningar01
De tvådimensionella ritningarna över planlösningen samt fasaderna är gjorda i AutoCad som är ett professionellt program. Marcus har även gjort en 3D-modell av ladan i SketchUp. SketchUp är ett enklare program där man även kan få ut ritningar i 2D. För den som själv vill testa finns gratisversioner att ladda ner. Med hjälp av 3D-modellen kommer vi att testa olika lösningar för t.ex. trappa, murstock och utrymmen under snedtaket på loftet där vi kommer att ha sovrum. Ibland önskar kommuner visualiseringar av den tilltänkta byggnaden. I SketchUp är det enkelt att få till en sådan visualisering.
 ritningar04
 Vår hund, Alice är också med i planeringsstadiet. Hon är däremot inte speciellt duktig på varken skissande eller 3D men hon gör sig bra på bild medan husse och matte jobbar på ritningar.

Kommentera