Lite mer som bönder

Under tiden som vi renoverat ladan och byggt vår trädgård har vi mer och mer börjat tänka hållbarhet och självförsörjning. För oss känns det inte mindre aktuellt med anledning av turbulensen runt om i världen. Vi odlar och bygger för att bli mindre oberoende av omvärlden och mer beroende av oss själva.

Det är inte så konstigt att de svenska bönderna var de som var rikast och hade det bäst i landet för lite mer än hundra år sedan. De kunde ju erbjuda det som alla främst behövde – mat på bordet. Vi kommer såklart inte att bli rika av att odla vår mark och bygga ett hållbart hus – och det är inte heller vår målsättning. Däremot känner vi oss rika när vi kan gå ut och plocka ihop mat till vår kvällsmat i vårt eget land, precis som en bonde. Vi är helt övertygade om att det inte är en trend att vi och många med oss flyttar ut på landet och vill klara oss mer själva. Det är helt enkelt mer livskvalitet att bo på landet. Att ha en trädgård, egen jord, att kunna släppa ut sina barn på gården medan man själv står i köket. Att kunna ha djur och få uppleva himlens och landskapets skiftningar.

Jag (Therése) fick en riktigt fin födelsedagspresent som ytterligare ska kunna hjälpa oss på traven att bli lite mer bönder på fritiden. Niklas Kämpargårds ”Lev som en bonde – 100 sätt att klara sig själv” bjuder på handfasta tips om allt från hönshållning, gödsling, korvstoppning, mustning av äpplen till hur man förvarar ved, har eget vindkraftverk och bygger jordkällare. Vi har läst från pärm till pärm och varje sida (vi överdriver inte) innehåller något som vi känner att vi har nytta av. Tydligt, koncist, intressant och dessutom snyggt förpackat!

merbonde

Nu kan vi alla läsa oss till hur vi blir lite mer bönder. Blåställ är det nya svarta.