Vi lyxar till det i trädgården i år

Vårt projekt med ladan innebär inte bara att förvandla ladugården till ett hus. Till ladan hör även en tomt på 4300 kvm som var rejält vildvuxen och eftersatt när vi tog över fastigheten. Vi ägnade en hel vinter och vår åt att bara klippa, rensa och såga i trädgården. Trädgården är också ett projekt men vi ser det även som att huset och trädgården går hand i hand och arbetar med båda projekten parallellt. För att vi ska trivas på platsen är det viktigt för oss att även tomtmarken är inbjudande, det är en helhet. Vid det här laget hade vi säkert varit färdiga med ladan om vi hade låtit bli att fokusera på trädgården. Men samtidigt hade det inte varit speciellt roligt att vara vid ladan om vi hela tiden hade sett trädgården växa igen ännu mer. Nu skapar vi istället en plats där vi trivs.

Vår ”baksida” är den största delen av trädgården. Tidigare var detta bara ett öppet fält och vi har fått berättat för oss att det tidigare både varit jordgubbs- och eternellodling här och även betesmark för ungtjurar som gick här under sommaren och slaktades till hösten.

Det har inte varit några planeringar här över huvud taget. Men vi har en hel del planer. Några har vi redan realiserat, så som äppelträdgården (som är ett ständigt projekt och där vi för en ständig kamp mot äppelträdssugna sorkar), en baddamm (som vi ska jobba vidare på under sommaren), en köksträdgård och förra våren planterade vi flera stora träd här. Förutom att trädgården blir trevligare med uppvuxna träd fungerar även träden som vindskydd på vår extremt vindutsatta tomt.

Vi grävde stora hål och planterade flera meter höga träd. Ek, bok, hängpil, kastanj, valnöt och en skogslind vars stam lyser som guld i kvällssolen.

skogslind

Vi planterade även avenbok och en klassisk björk som stoltserar som en dalmatiner i en del av trädgården.

björk

Nu när det finns flera stora träd på tomten fokuserar vi i år på att utveckla vår trädgård med sådan som går att äta. För vi älskar att kunna äta av det som trädgården ger. Med så mycket mark som vi ändå har känns det dessutom som en självklarhet och en ynnest att låta vår jord producera sådant vi kan äta. För oss är det ren lyx att ha möjlighet att hämta vår egen middagsmat runt husknuten. Obesprutad och direkt från landet. Gör det i stan om ni kan.