Inlagd zucchini med chili

Under hela sommaren har det både saftats och syltats i ladan men de senaste veckornas fokus har varit på inläggningar. Mestadels inlagd gurka eftersom vi har kunna skörda kilovis av våra frilandsgurkor som av skörden att döma har trivts riktigt bra i vårt trädgårdsland.

Vi odlar zucchini lite i motvind och har haft säkert fått kasta mer än hälften av alla zucchinis efter att mördarsniglarna festat loss på dem. De flesta hamnar på grillen tillsammans med andra grönsaker från trädgården men den senaste veckan har vi (sniglarna till trots) inte hunnit med att äta zuccini i samma takt som den växer. Därför gjorde jag en omgång inlagd zucchini som passar bra att ha som tillbehör till grillat. Det här är inlagd zucchini med sting! Den röda chilin kommer från vår granne och hade riktigt mycket bett så det finns viss risk (eller möjlighet beroende på hur man ser det) att vi vuxna får ha dessa godsaker för oss själva.

Bortsett från chilifrukten, senapsfrön och ingredienserna till lagen så kommer allt direkt från vårt trädgårdsland. Att göra inläggningar är ett perfekt sätt att kunna njuta av höstskörden under en längre period.

inlagd_zuccini01

inlagd_zuccini02

Inlagd zucchini med chili

2 medelstora zucchini

1 chili

en rejäl näve färsk persilja

2 gula lökar

2 msk senapsfrön (gula eller bruna* beroende på hur mycket smak man vill ha)

3 dl vatten

1 dl ättika (12%)

2 dl strösocker

1 msk salt

Dela zucchinin i bitar eller strimla den i strimlor (jag använde en s.k. snabbskalare typ denna för att göra strimlor av zucchinin) och varva zucchini med hackad chili, hackad persilja, skivad lök och senapsfrön i en enlitersburk. Sjud lagen tills sockret löst sig och häll lagen över zucchiniblandningen. Låt stå i några dagar för att det ska ta smak ordentligt.

* Gula senapsfrön används i de flesta inläggningar men det går bra att byta ut mot bruna. Värt att tänka på är att skillnaden mellan gula och bruna senapsfrön är att de bruna är starkare i smaken än de gula.

Kommentera