En skjutdörr blir två skjutdörrar

Det är flera år sedan vi köpte det här dörrparet på Qvesarum. Det vara på den tiden då Qvesarum sålde begagnat byggmaterial. Dörrarna är ett gammalt par som suttit som skjutdörrar inbyggda i en vägg, vilket var vanligt tidigt 1900-tal. Som tur är har de de gamla skjutdörrsbeslagen kvar och de är i riktigt fin skick.

skjutdorr03

De flagnade dörrarna har stått i ett hörn i ladan i väntan på att bli renoverade och nu började det klia lite smått i fingrarna så förra helgen började jag att skrapa dörren. Att skrapa färg är en perfekt sysselsättning på kvällarna när man kommer hem från jobbet och gärna vill göra något men inte kan dra igång något större projekt. Jag skrapar så långt jag hinner eller orkar.

skjutdorr02

Även de gamla infällda handtagen i mässing finns kvar och är också i otroligt fint skick. Vi  har dock plockat bort listen som går längsmed långsidan av dörren. Den var av på ett par ställen och den kommer inte heller att fylla någon funktion eftersom vi ska separera dörrparet och använda dem var för sig.

skjutdorr01

De gamla skjutdörrsbeslagen är i väldigt fint skick och ska bara få en omgång med stålborsten för att få bort den ytliga rosten. För oss återstår det att ordna en skena som dörren kan löpa på.

skjutdorr00

Dörrarna är tack och lov relativt lättskrapade och de verkar ha originalfärgen kvar. Jag har endast hittat två färglager, vilket jag tror är en grundfärg samt den vita färgen. Den har flagnat en hel del på vissa ställen och tillsammans med varmluftspistolen och en färgskrapa så är första dörren i paret snart fri från gammal färg.

De ska sedan slipas ordentligt och målas med några lager ny linoljefärg.

2 Comments

 1. Marianne och Jonas Klasvik
  januari 19, 2019

  Hej, jo vi följer Er Marianne och Jonas vi bor i Eriksdal och Ni var här och tittade på vårt grannhus det ihop byggda korsvirkeshuset som egentligen består av flera hus. Nu bor där en läkare igen. Vi tror inte att huset har hittat sin riktiga ägare än tyvärr. Själva bor vi ju i det gamla huset vid sidan om som vi putsade om från att under 70-talet blivit med mexitegel. Vårt hus är byggt 1924 och här har bara bott 5 familjer totalt under alla år. Från början var det sy och sadelmakare en man och hans dotter som bodde här de byggde huset. Vi har också renoverat under många år. Kanske inte i alla avseenden bara satsat på gamla grejor i huset så det är väl mera modernt men som vi tycker på ett bra och lämpligt sätt. Kul att läsa om Er och köra förbi och titta och kommentera varje gång man är på väg till eller från Ystad. Vi skulle så gärna vilja stanna och se hur Ni har det. Vi får väl göra det när värmen kommer. I år ska Jonas satsa på traktorkörningar i Fyledalen han har köpt en gamma Grålle från 1949 i fint skicka så vi får se om det blir några kunder. Varma hälsningar från oss två Marianne och Jonas

  Svara
  1. Therese
   januari 21, 2019

   Hej Marianne och Jonas! Så kul att ni följer vårt bygge. Vi hoppas innerligt att det fina sagohuset bredvid er hittar en hängiven ägare som med varsam hand kan ta sig an huset. Det är ju så unikt på många sätt! Ni är såklart varmt välkomna att stanna till hos oss!

   Allt gott!

   Therese

   Svara

Kommentera