Vårt bästa recept med röda vinbär

Vi satte två vinbärsbuskar förra året – en svart och en röd. Den svarta har tagit sig fint och gav en ack så liten men naggande god skörd. Den röda har inte tagit sig så bra men jag hoppas innerligt att den kommer snart, jag älskar nämligen röda vinbär.

När vi var på en semestertripp till mina hemtrakter strax utanför Örebro passade jag på att baka en fransk royalpaj hemma hos min mamma, vars rödavinbärsbuske dignade av sötsyrliga bär. Vi blev bjudna på royalpaj efter Leila Lidholms recept med röda vinbär för några veckor sedan och det var så fantastiskt gott att jag allt sedan dess har  velat baka en (den går att fylla med allt möjligt annat än röda vinbär, man tager vad man haver) men vi har ingen ugn i ladan så jag har tålmodigt fått vänta på rätt tillfälle och tillgång till ugn.

Enkelt är det också. Och det går att använda i princip vilka bär och frukter som helst så jag kommer garanterat att testa andra fyllningar också. Dessutom går den tydligen utmärkt att frysa i ogräddat format för spontana fikastunder när man bara blir sådär innerligt sugen på något som är syrligt och sött på samma gång.

leilas_bärroyal

leilas_bärroyal00

Pajskal
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning
3 ekologiska ägg
2 dl Kesella 10 %
1 dl crémè fraiche
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
4 dl röda vinbär (eller annan frukt eller bär)
25 g mandelspå

Nyp ihop smör, mjöl och florsoker och blanda därefter ner ägget och kallt vatten för att göra degen smidig. Plasta in degen och låt den ligga kylskåpskallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C varmluft. Kavla ut degen och klä en smord pajform (c:a 30 cm i diamater) med degen.

Vispa ihop ägg, kesell, crémè fraiche och strösocker i en bunke. Grovrid mandelmassan och blanda därefter ner den i smeten. Fyll det ogräddade pajskalet med fyllningen. Fördela vinbären (eller frukten) jämnt i fyllningen och strö över mandelspånen. Grädda långt ner i ugnen i c:a 30-40 minuter tills den stannat och fått fin färg. Låt pajen svalna och servera tillsammans med glass eller vaniljsås.

Bärroyal alltså – både enkelt och lustfyllt.

Therése