Stallet får nya väggar

Just nu håller vi på att mura upp nya och isolerade innerväggar i det gamla stallet i ladan. Det är bara några decennier som det senast stod djur här inne men snart så kommer den här delen att inhysa vårt kök, badrum och ett teknikrum.

Det är ett ganska tungt arbete att mura upp de nya innerväggarna med Lecablock så det är mestadels Marcus som gör jobbet. Vår lilla dotter är i ett upptäckarstadie och kräver en hel del uppassning för att hon inte ska ge sig ut på för vådliga äventyr på egen hand. Men när hon väl sover rycker jag in och hjälper till.

Ladans väggar är i kalkgjutning (gamla tiders betong) och blir iskalla på vintern. För att kunna få upp värme i någon del av huset har vi därför valt att isolera vårt framtida kök och badrum ordentligt. Vi gör detta med Lecablock, eller lättbetong som det också kallas, eftersom dessa block har isolerande effekt och är samtidigt smidiga att arbeta med. Vi lämnar även en utrymme mellan de nya väggarna och de gamla gjutna väggarna som vi fyller med lös isolering för att få väggarna ordentligt isolerade.

Här har Marcus kommit drygt hallvägs med murningen, just nu är det bara några få stenar och lite finlir kvar på översta skiftet.

Den vanligaste lösa isoleringen är att använda sig av lösa Lecakulor men vi har istället valt att använda materialet Perlit som har bättre isolerande effekt. Man kan säga att Perlit är stenpopcorn, eller ännu mer korrekt  är det ”poppad” vulkansand. Kornen är från några millimeter till någon centimeter och letade sig lätt in i spalten som vi lämnat mellan den gamla och den nya väggen. Perliten är även lämplig för oss eftersom möss inte är speciellt förtjust i den och möss har vi tyvärr gott om här ute på landet.

Perliten köps på säck och när man ska isolera river man bara av ena hörnet och häller ner den. Att isolera alla väggar tog bara ett par timmar i arbetstid. Däremot dammar det väldigt mycket så någon form av munskydd bör användas när arbetar med den.

Nu har vi som sagt kommit så långt att det inte är många stenar kvar på det sista skiftet. Det är inte heller många stenar kvar som ska läggas på väggarna in till bad- och teknikrum.

Det är en så häftig känsla att se den nya rumsindelningen växa fram och att få en uppfattning om hur stora rummen kommer att bli.

Vi har haft flera dagar med strålande sol och dessa dagar tillbringar vi hellre utomhus. Precis som trädgården var i behov av ett regnoväder är det nog bra för oss också eftersom det tillåter oss att fokusera på ladans insida.

Hoppas att ni alla får en fin dag oavsett regn eller solsken.

Therese