Vi har visst grävt en liten grop

Vi hyrde ju en grävmaskin för ett par veckor sedan, främst för att gräva ner avloppsledningar men vi passade även på att gräva för uteplatsen under pilen och inte minst så gjorde vi en liten grop som ska bli en baddamm.

Baddamm!?

En baddamm är en damm som är tillräckligt stor och tillräckligt djup att kunna inhysa sådana växter som klarar av att rena vattnet så pass mycket att vattnet i dammen blir drickbart – och även så rent att det går att bada i den.

För att den ska fungera behövs:

 • Cirkulation
 • Flera nivåer där växterna placeras (alltså olika djup)
 • Växternas uppgift är att plocks bort oönskade ämnen och rens vattnet

Något att tänka på om man vill använda dammen att bada i är att crikulationspumpen inte bör placeras i vattnet eftersom man inte vill ha elektricitet i vatten där man ska bada, pumpen bör placeras i ett pumpus intill dammen.

Bortsett från att en baddamm är mycket djupare anlägger man den på samma sätt som en ”vanlig” trädgårdsdamm med dammduk och växter. Det finns flera företag som säljer dammdukar i skräddarsydd storlek till ett överkomligt pris.

Vår första tanke med att anlägga en damm var att samla ihop regnvatten för att ha vatten att vattna med i trädgården men förhoppningen är även att vi ska kunna ta ett dopp under varma sommardagar.

Bara genom hålet som nu är grävt på tomten har ängen på baksidan av ladan blivit något helt annat än bara en stor gräsplan. Grävningen är redan gjord men vi kommer troligtvis att vänta till nästa år med att färdigställa dammen.

baddamm01

Det blev visst en liten platå av jorden vi grävde upp.

baddamm02

Den lilla gropen…

baddamm03

Här syns även de olika nivåerna där växterna som ska rena dammen kommer att placeras. Vattnet som finns i nu är vatten som naturligt samlats i dammen efter några regnskurar.

Till dess dras vi med vår ”lilla” grop som blev en sisådär
170 kvadratmeter stor.

3 Comments

 1. Harald
  augusti 23, 2013

  Har ni kollat om det behövs tillstånd för en sån stor damm? Har för mig att sådana stora vattensamlingar kräver ansökan hos kommunen/länsstyrelsen nämligen

  Svara
 2. Marcus Hultberg
  augusti 23, 2013

  Hej Harald.

  Du har rätt att tillstånd kan krävas från länsstyrelsen. Vi kommer att klä dammen med en ”liner” i gummi som gör den tät och därmed inte påverkar omgivande intressen och/eller vattenförhållanden. Vi tackar ändå för upplysningen och konstaterar att vi inte heller varit helt tydliga med vilka tillstånd som hittills krävts och vad vi undvikit med avseende på gällande lagstiftning. Vi ska försöka bättra oss med det då det kanske kan hjälpa andra.

  Marcus

  Svara
 3. Krister Jonsson
  augusti 29, 2013

  Kul med baddamm!! Håller själv på med att projektera en på 120 kbm. Vågar dock inte avhålla mig från att montera ett rejält filter, då dammen kommer att vara exponerad för solljus under många timmar – ett tidigare mindre projekt i samma läge fungerade inte alls förrän filtret kom på plats. Det blir lite skillnad med vattenvolymen såklart, men vill ändå inte chansa utan går ”all-in”! Lycka till med Ert projekt!

  Svara

Kommentera