Vad vi gör med våra krusbär

I förrgår ägnade jag i stort sett hela dagen åt att plocka våra grön-gula krusbär. Det är en buske med taggar och det var inte annat än att taggarna satte sina spår i mina händer efter att jag plockat av alla bär.

krusbarsmarmelad01

Det är ett helt otroligt bär-år i år. Vi har aldrig tidigare plockat så mycket bär och då har vi inte plockat precis alla bär ännu.

Några dagar tidigare plockade jag cirka fyra och ett halvt kilo röda krusbär från våra andra buskar. Av de röda krusbären kokade vi en ordentlig sats sylt. Jag tycker att de röda krusbären gör sig bäst som sylt medan de grön-gula krusbären istället fick bli marmelad.

KRUSBARSMARMELAD02

Det blev totalt 3 ½ kg krusbär när allt var plockat. Jag kokar marmeladen med vanligt syltsocker. Det är så smidigt och blir alltid bra. Som smaksättare rev jag i lite citronskal och vaniljpulver. Jag brukar alltid smaka mig fram till en sötmna som känns passande för det vi vill äta sylten eller marmeladen till. Just den här marmeladen vill vi ha till frukost och till lite ost och kex så vi gjorde den aningen syrlig. I morse provsmakade vi den på rostade mackor och risken finns att den kommer att få åt snabbt.

KRUSBARSMARMELAD03

Efter den här sommarens bärskörd kommer vi tveklöst att vara självförsörjande på sylt och marmelad.

Kommentera