Ekebergsmarmor – från brott till badrum

Detta inlägg är ett samarbete med Borghamnssten

Vi får många frågor om Ekebergsmarmorn som vi har i vårt badrum och som vi ska ha i vårt kök. Just nu väntar vi på bänkskivan, sedan har vi fått leveransen av all Ekebergsmarmor som vi ska ha i ladan. Om vi inte kommer på något ytterligare projekt vill säga…

Ekebergsmarmorn finns i flera olika nyanser, från den sofistikerade Ekeberg ljus – en ljus sten med sofistikerade skiftningar till Ekeberg natur – en karaktärsfull sten med mycket ådringar och färgskiftningar. Däremellan finns också Ekeberg mörk, vilket är en intensivare sten med mörkare skiftningar och Ekeberg blå, som är en vackert grå-blå sten med ljusa ådringar.

bla natur mork ljus
 Ekeberg blå  Ekeberg natur  Ekeberg mörk  Ekeberg ljus

ekebergsbrottet

Ekebergsmarmorn bryts i ett litet stenbrott utanför Glanshammar i Närke och har fått sitt namn efter gården Ekeberg där stenbrottet ligger. Här har Ekebergsmarmorn brutits i 100 år men själva stenen är äldre än så, hela 2 miljarder år och därmed en av de äldsta stensorterna som finns. Till skillnad från andra marmorsorter är Ekebergsmarmorn dolomitisk, vilket innebär att den har bättre tekniska egenskaper och är mer motståndskraftig mot yttre påverkan. Brytningen i brottet startade med material till Dramaten i Stockholm men stenen finns på fler kända byggnader, exempelvis Uppenbarelsekapellet på Skogskyrkogården och på Universitetsbiblioteket i Oslo. Stenbrottet arrenderas av Borghamnssten som styr hela processen från blockbrytning i stenbrottet till färdig produkt efter kunden önskemål. Det var denna flexibilitet som gjorde det möjligt för oss att måttbeställa alla skivor av Ekebergsmarmor som sitter på väggarna i vårt badrum.

Processen från stenblock till färdig produkt kräver många moment och en varsam och hantverksskicklig hand.

ekebergsmarmor_badrum

ekebergsmarmor_badrum02

ekebergsmarmor_badrum03

badrum_ekebergsmamor_04
Marmorskivorna som sitter på golv och väggar i vårt badrum är upp till 1500 mm långa. Vid leverans var alla skivor numrerade efter våra ritningar för att göra (den svåra monteringen) så enkel som möjligt.

koket_marmor02Även i köket har vi Ekebergsmarmor. Än så länge är stänskyddet på väggen ovanför diskbänken monterat och nu väntar vi med spänning på bänkskivan.

Eftersom vi bygger ett rustikt kök med en stomme av relativt kraftig dimension har vi specialbeställt en tjockare bänkskiva på hela 40 mm (mer normalt för en marmorskiva är 20 mm). Den stadiga ekstommen kommer att gifta sig mycket bättre med en tjockare skiva.

Ekebergsmarmorn är en hård sten och otroligt tålig. Till skillnad från exempelvis kalkstenen är Ekebergsmarmorn otroligt tålig mot salter. Kalkstenen å andra sidan är extremt känslig mot salt, vilket kan fräta på dess yta. Denna egenskap är såklart ett stort plus eftersom vi ska ha den som bänkskiva i köket, där vi både kommer att salta, peppra och krydda tillvaron på alla möjliga sätt. Om man vill ha en beständig yta på en bänkskiva i marmor kan man impregnera den, vilket ger en något mörkare och ett visst skydd mot fläckar. Hur vi ska göra har vi inte bestämt ännu.

Nu väntar vi alltså med spänning på bänkskivan till köket, vilket innebär ett enormt kliv framåt för oss. Då kan nämligen både diskho, diskmaskin och spishäll monteras. Just nu är vi lite som barn i väntan på tomten på julafton…

4 Comments

 1. Elina
  juli 25, 2018

  Tycker ert badrum ser fantastiskt ut och marmorn är otroligt vacker! 🙂 Vilken av de fyra ekebergsmarmorn är det ni har i badrummet? Skulle gissa på Ekebergsljus men vill ändå dubbelkolla? Kan man få se en närbild av stenen i badrummet så man ser färgen ännu bättre. På de fyra småbilderna på de olika färgerna sen den ljusa något gul ut, vilket jag hört att den skiftar i. Men i ert badrum ser den inte ut att gå i gul nyans? Eller beror det på ljuset bara? 🙂

  Svara
  1. Therese
   augusti 5, 2018

   Hej Elina! Du har helt rätt i att det är Ekeberg ljus vi har i badrummet. Ekebersmarmorn kan dock skifta ganska mycket, vilket vi tycker är en av de fina egenskaperna med den och det som gör den livfull och spännande. I kategorin ”Badrum” kan du se fler bilder från vårt badrum och i kategorin ”Kök” kan du även se bilder på Ekebergsmarmorn som sitter i vårt kök. Även denna är Ekeberg ljus. De små bilderna med de olika färgerna är ju endast exempel på hur de kan se ut. I verkligheten kan de variera ganska mycket. Bilderna från badrummet och köket i vårt hus är dock lite mer rättvisande kring variationen i färg på Ekeberg ljus.

   Bästa hälsningar,
   Therese

   Svara
 2. Mariana
  januari 4, 2021

  Hej, Ett otroligt snyggt och stilfullt badrum 🙌🏻 Helt sugen på att göra en copy på detta.
  Jag har en fråga gällande takduschen. Misstänker att det är av märket Vola? På vissa bilder ser det ut som att takduschen är oval, medan på andra bilder cylinderformad. Har kikat runt och kan endast hitta varianten cylinderformad. Stämmer det? Har en modell som heter 5475S-081D (i färgen mässing natur) hos Vola. Är det den?
  Tusen tack på förhand // Mariana

  Svara
  1. Therese
   juni 18, 2021

   Hej Mariana! Ber om ursäkt för det orimligt sena svaret. Vi är tyvärr ganska dåliga på att underhålla vår blogg…

   Duschen är cylinderformad och det stämmer helt att det är Vola. Det är den modellen du nämner men vi har en annan modell på pipen till badkaret där omkastade inte finns med utan det är endast en pip neråt.

   Allt gott!

   Therese

   Svara

Kommentera