Gardiner i linne till vårt sovrum

Ni fick en liten sneak peak på Instagram strax före midsommar om att vi beställt nio meter linnetyg. I början av veckan satte jag saxen i det grova, fiskbensmönstrade linnetyget som är beställt från Linnehem (ett tips om ni behöver linnetyg, jättebra utbud och till bra pris och dessutom smidigt att beställa tygprover, vilket vi gjorde innan).

Först och främst ska detta tyg bli gardiner till vårt sovrum. Sedan vi började att sova i sovrummet har vår picknickfilt fått agera gardin för att stänga ljuset ute. Och nu när det börjar bli picknicktider kändes det aktuellt att byta till något mer visuellt tilltalande.

Vi kommer inte att ha någon rullgardin eller persienn i sovrummet så dessa gardiner ska gå att dra för enkelt när vi ska sova. Tyget behövde också vara så pass tjockt och mörkt att det inte släpper in för mycket ljus. Vi gillar att sova mörkt.

Därför föll valet på ett tjockare linnetyg. Fiskbensmönstret ger dessutom otroligt vacker struktur i tyget och ljuset silas vackert in i en precis acceptabel mängd för att sovrum.

gardiner01

Bordet framför vårt stora fönster blev en perfekt syplats med mycket ljus. Jag köpte färdiga veckband, just det jag köpte är ett s.k. kombinationsband, vilket gör att man kan välja om man vill ha veckband, fingerkrokar, kanal eller med hällor.

gardiner02

Min mormors gamla symaskin från Husqvarna är en riktig trotjänare.

gardiner03

Jag brukar stryka alla kanter innan jag fållar för att det ska bli lättare att sy. Linnetyget som är lite tjockare är dock väldigt tacksamt att sy i och fållen är lätt att få jämn.

gardiner04

Som gardinstång har vi använt ett kopparrör som blivit över från när vi (rörmokaren) dragit vattenledningar. Vi ska sätta ett element under fönstret så gardinerna är provisoriskt fållade nertill tills vi vet exakt hur långa de behöver vara.

gardiner05

Ljuset silas precis lagom mycket igenom linnetyget.

gardiner06

Om man tittar noga ser man fiskbensmönstret i tyget.

gardiner07

Godnatt!

gardiner08

Att sy gardinlängder själv är faktiskt så pass enkelt att vem som helst som har en symaskin kan klara av det. Pluset är att du får gardinerna precis som du vill ha dem och det är inte heller många timmars arbete.

Nu är vi alltså både ett gardinpar och en picknickfilt rikare!

 

Kommentera