Första spadtaget mot ett hönshus

Förra helgen hade vi en kompis, tillika grävmaskinist, hos oss för några mindre gräv- och flytta grus-projekt. Ett av dem var ett gräva för ett hönshus som vi ska bygga. Hönshuset ska byggas mot planket (som snart ska ersättas med en mur) och ytan mellan hönshuset och planket (muren) ska sedan nätas och bli hönsgården. En precis lagom stor yta för en hönsflock med c:a 10 hönor, vilket är det vi tänker oss till en början.

Men hörrni, vi är hönsrookies och har egentligen bara en romantisk bild av hur hönsen ska gå och picka runt i hönsgården och värpa frukostägg med guldorangea gulor och bara vara allmänt snygga och pittoreska. Att tuppen antagligen kommer att reta gallfeber på oss och få oss att sova med hörselkåpor på är vi redan mentalt förberedda på. Men vad bör vi mer tänka på vid anläggningen av hönsens paradis? Vi är intresserade av rashöns men hur hittar vi snygga hönor (det här med att de är snygga är tyvärr ganska väsentligt) som värper bra? Hur vill hönorna ha sina värpreden? När det kommer till att anlägga hönsgård så är vi alltså riktiga noviser men vill gärna lära oss. Ge oss gärna era allra bästa hönstips alla kategorier; hönsmat, boende, fiender etc i kommentarsfältet!

honshus+1

Vi har grävt ur c:a 40 cm och ska snart fylla på med makadam.

honshus02

Vi kommer att gjuta en platta och väggarna ska muras. Den bortre väggen på hönshuset kommer att utgöras av muren.

honshus03

Hönshuset kommer att bli c:a 2 x 2,5 meter.

honshus04

Här inifrån köksfönstret, vid diskbänken, ska vi sedan stå och beundra vår hönsflock och ångra att vi valde att anlägga det precis utanför vårt sovrumsfönster som är en våning upp och med fönster mot den blivande hönsgården.

6 Comments

 1. Anneli
  juli 16, 2017
  Svara
 2. Johanna
  juli 17, 2017

  Brahmahöns är väldigt vackra-vår tupp ser ut som han e hämtad från gamla skolböcker. De är lugna o trevliga och värper bra!!

  Svara
  1. Johanna
   juli 17, 2017

   … cochin både dvärg-och stora är oxå otroligt sociala o söta….

   Svara
 3. Viola
  juli 19, 2017

  Åh så kul att ni skaffar höns. De är underbara! Här kommer lite av min erfarenheter av höns. Jag har alltid haft dvärghöns som flyger bra och gillar att aktiveras därför är mina åsikter färgade av detta.
  Om ni bara isolerar hönsgården väl och har en lucka så att ni stänger in dem på kvällen så bestämmer ni ju själva när tuppen kommer ut och gal på morgonen. De gillar inte att vara ute när det är mörkt.
  Reden brukar många hönor gilla att man sätter en bit upp. De ska vara skyddade så att det är kanter runt om. De vill ofta gärna var ifred och värpa. Använd ett ganska slätt material så ni kan rengöra dem regelbundet och fyll med lite halm. Köp fuskägg och placera där så förstår de var de ska lägga sina ägg.
  Om ni väljer någon ras som dvärghöns så vill de gärna flygs upp och sitta på pinnar. Sätt på lite olika höjd så de kan sköta sin rangordning. Likadant ute i hönsgården så de kan flyga eller hoppa upp på olika pinnar eller andra sittprylar.
  Ge dem varierad mat. Jag har gett dem väldigt olika saker. Ge dem gärna kompost med mask. Det är helt underbart att se dem leta efter mask och tuppen brukar artigt erbjuda sin hönor några feta fina maskar. Men annars ge dem olika sorters grönsaker, rens från kökslandet, ogräs,och gräs . SEn brukar jag alltid se tilla att de har snäckskal att äta alternativt kan man ge dem krosssade äggskal. Det är viktigt att detta får ordentligt med kalk i sig när de ska värpa. Men en del raser kan bli tjocka, så det får man också hålla koll på.
  Jag tycker ni ska kika på de gamla lantraserna tex Gammelsvenska dvärghöns är både en del av svenska kulturarv, väldigt trevlig i sättet, kläcker gärna fram egna kycklingar och de är jättesnygga. En annan favorit är engelska dvärgstridshöns. Namnet låter som de är aggressiva men gladare och mildare ras får man leta efter, men toppenfina att titta på och har lite fler färger.
  Ta kontakt med fjäderfäföreningen som säkert finns lokalt hos er så får ni goda tips och råd och komma och titta på olika raser och kanske kan köpa kycklingar.
  Det ska bli roligt att få läsa om när ni skaffar hönsen.
  Lycka till!

  Svara
  1. Therese
   juli 22, 2017

   Tack snälla för de utförliga rekommendationerna och för att du delar med dig av dina ovärderliga erfarenhet! Med alla superbra tips vi fått kommer det med säkerhet att bli ett trivsamt hönshus. Nu återstår bara det där med att bestämma ras 🙂

   Vänligen,
   Therése

   Svara
 4. Anna
  juli 22, 2017

  Lyckan är att ha egna höns och få egna ägg. Varför inte skånska blommehöns? De är riktigt snygga. Ett tips är att kolla på jordbruksverket och att låna en bok i hönskötsel. Så började jag.
  Själv har jag haft Brahma, stora och väldigt trevliga. De blir dock könsmogna ganska sent och man får därför vänta på äggen om man startar med kycklingar. Och tänk på att stora höns äter mycket mat och de bajsar stort. 😉
  Lycka till!

  Svara

Kommentera