En fönsternisch att sitta i

Veckan innan jul blev vi däckade i influensa – precis hela familjen. Vi hade alla feber i nästan en vecka men lagom till jul hade vi kurerat oss någorlunda. Influensan har dock satt sina spår och vi har inte riktigt fått orken tillbaka. Men nu – äntligen – börjar den komma. Vi hade ledigt hela årets första veckad då vi åtminstone tog ett steg framåt i bygget. Eftersom orken inte var på topp började vi med att ta oss an ett litet projekt.

Att fixa nischen i vårt sovrumsfönster.

Sedan vi flyttade in i sovrummet har det varit väldigt provisoriskt fixat här med enbart en lös ekplanka som fönsterbräda. Det har fungerat helt okej men när barnen försöker klättra upp i fönstret har vi behövt vara på vår vakt. Trots att det är isolerat under fönstret drar det dessutom en hel del när det är kallt och blåsigt ute så att göra färdigt i fönstret och addera lite isolering till kommer att göra hela rummet lite varmare när vintervindarna viner.

Som en liten påminnelse – en klassisk förebild. Så här såg det ut innan:

sovrumsfonster_fore

Väldigt provisoriskt fixat med ekplanka som fönsterbräda och några lösa reglar under för att göra ytan plan. Foto: Lina Eidenberg Adamo för tidningen Lantliv.

Nu har vi reglat upp ordentligt i fönsternischen och satt extra isolering, en rejäl ekplanka i nischen och en lika rejäl ekplanka under nischen. I fönstret har vi oljat plankan med kokt linolja och plankan som sitter på väggen under fönstret är obehandlad, precis som övriga ekplankor på våra väggar.

sovrumsfonster00

En perfekt fönsternisch att sitta i.

sovrumsfonster05

Vi har alltid haft en kikare liggandes i fönstret. I en björkdunge en bit bort brukar det nämligen passera en massa vilt och det är alltid lika spännande att stå och kolla på dem.

sovrumsfonster02

Min (Theréses) julklapp, en kudde från Klässbols Lilleväveri, har fått plats i fönstret tillsammans med ett fårskinn. Här kan man sitta och läsa i ljuset från fönstret eller så kan man sitta och titta ner på våra Blommehöns som har hönsgård precis nedanför fönstret.

sovrumsfonster01  sovrumsfonster04

Ännu en bit i renoveringspusslet är lagd och vi är himla nöjda med resultatet – en perfekt fönsternisch att sitta i.

1 Comment

  1. Anna-Lena Bäckström
    januari 13, 2019

    Så snyggt! När jag växte upp så hade vi fönstersmyggar och jag älskade att sitta där och läsa.

    Svara

Kommentera