En arbetsbod – sommarens sista projekt

Augusti kom verkligen med besked till ladan. Juni och juli har varit helt fantastiska och augusti har också börjat fint men snabbt blev vindarna friskare och kvällarna svalare. Den kommande veckan är vår sista vecka då vi kommer att arbeta heltid vid ladan. Därefter är vi tillbaka i vardagen i stan.

Under den kommande veckan inleder vi sommarens sista projekt som är att bygga en arbetsbod. För tillfället förvarar vi trädgårdsredskap, alla maskiner och allt byggmaterial (och även en hel del annat i en allsköns blandning) inne i ladan i det som ska bli vårt allrum. Så allt sånt måste givetvis få en egen plats så att vi så småningom kan få ett allrum att vara i.

Samtidigt som vi gjöt uteplatsen gjöt vi också grunden till arbetsboden. Boden kommer att bli 50 kvm och ska till största delen inrymma en verkstad och förvaring för arbetsredskap men vi gör även en fjärdedel av ytan öppen, som en carport, där vi ska förvara gräsklippare, trädgårdsredskap, krukor etc.

Arbetsboden kommer att vara placerad mot landsvägen som passerar precis bredvid vår tomt, där vi idag har ett träplank. På längre sikt kommer vi att byta ut planket mot en mur men där arbetsboden ska stå har vi nu rivit träplanket, som också var i väldigt dåligt skick, till förmån för  en ny mur som också kommer att utgöra en av väggarna i arbetsboden.

arbetsbod00Vi har gjutit grund i betong.arbetsbod01 arbetsbod02Vi har rivit en del av vårt gröna träplank.arbetsbod03 arbetsbod05Och vi har murat upp en ny mur i lättbetong.arbetsbod06Vi har fått virkesleverans av en massa ek som hela boden ska byggas i. Ek är dessutom så gott som underhållsfritt om den har fått torka på rätt sätt så att syran ur träet går ur innan man bygger med den.arbetsbod07Vi kommer att ha liggande ekpanel och i den ska två fönster fällas in, ett på långsidan och ett på ena kortsidan. Delen längst till höger är den som kommer att vara öppen för förvaring av trädgårdsredskap och -maskiner.

Panelen kommer alltså att vara liggande och kilsågas till i okantad ek. Vi visar principen allt eftersom vi bygger. Även takbjälkarna kommer att vara i ek och hur vi ska få upp dem kommer att bli en spännande historia. Vi har hitintills fått hjälp med att såga till dem för att vi ska kunna sätta ihop dem två och två till lagom långa takbjälkar (de kommer att vara drygt fem meter långa). En bjälke väger bly och nu ska vi sammanfoga två stycken. Fortsättning följer…

Japp, det här är alltså sommarens sista projekt. Vi har alltså lite att göra under den kommande veckan. Ni kan alltid följa vårt arbete via Instagram @nubyggerviomenlada.

Therése