Rabarbermarmelad med vanilj

Jag vet inte hur det är hos er men här nere i Skåne växer rabarbern fortfarande så det knakar. Jag ä l s k a r rabarber, mycket eftersom det är så lång skördeperiod. Jag plockade det första späda stjälkarna till en rabarberpaj i maj och vi har ätit mycket rabarber i olika former under hela sommaren. Ett av måna favoritrecept för att dra ut lite extra på rabarberätandet är att koka rabarbermarmelad som blir extra god och len i smaken med vanilj. Receptet är dessutom busenkelt eftersom marmeladen kokas med syltsocker.

rabarbermarmeladmedvanilj

2 kg skalad rabarber skuren i bitar
1 kg syltsocker (1 paket)
1 skårad vaniljstång

Koka alltsammans i en gryta tills rabarbern blivit mjuk. Jag gillar när det inte är så mycket bitar i marmeladen så jag brukar mosa lite med en trägaffel. Glöm inte att skumma under tiden, då står den sig längre och risken för mögel i marmeladen minskar. Fiska upp resterna från vaniljstången. Häll upp på varma glasburkar eller frys in och ta fram senare.

Marmeladen är god på rostat bröd men allra godast tycker jag att den är på Digestivekex tillsammans med en skiva mögel- eller brieost.

Therése