Det kliar i odlingsfingrarna

På den ljusaste fönsterbrädan i lägenheten i stan trängs just nu små drivhus fulla av späda tomatplantor, gurka, broccoli, broccolo och squash, som är på tillväxt.

Det börjar klia ordentligt i odlingsfingrarna och om vädret i helgen tillåter så ska vi jordfräsa och förbereda trädgårdslandet för odling och fylla på med jord i odlingslådorna Insåg precis att vi inte köpt sättpotatis ännu. Förra året satte vi Princess, en tidig sort som är fantastiskt god och lite smörig i smaken. Den kommer vi att sätta i år också – den blev en riktig favorit. Vi satte även mandelpotatis men den verkade inte riktigt trivas i vår jord. Förutom Princess kommer vi att sätta Amandine men vi vill gärna testa någon ny sort, gärna en tålig sort som tål att lagras. Tipsa oss gärna om era favoritsorter!

För två år sedan såg det ut så här på platsen där vi har vårt trädgårdsland idag:

blivande_tradgardsland

I slutet på mars täckte snön Skåne, vi hade precis bestämt plats för var vi skulle ha odlingslådor och hade projektet att flytta högen med ”mög” från platsen. Mög är kanske det bästa skånska ordet jag lärt mig sedan jag flyttade hit för snart tre år sedan. Mög är någon form av samligsord för all möjlig skit, i detta fall en hög av allsköns rivningsmaterial, avklippta grenar och annat obestämbart.

Några veckor senare, när snön töat bort och vi hade anlagt trädgårdslandet såg det ut så här:

tradgardsland04

Några månader senare, mitt i sommaren när vi var i full gång med odlingar och till och med hade gjort en stenläggning intill vår odlingsplats, såg det ut så här:

landet_efter

Det känns som en given plats för odling i vår trädgård. Den får ordentligt med sol (givet att solen skiner) och får skydd från från vinden av syrénhäcken precis till vänster om odlingslådorna. Det är dessutom nära huset så att vi slipper springa över hela trädgården när vi ska hämta in grönsaker. Förra året anlade vi även ett större land, till höger om pallkragarna, för att kunna odla ännu mer. I år är risken stor att jordfräsen får gå lite till för att utöka vårt trädgårdsland ännu mer…

Det är otroligt roligt och väldigt tacksamt att odla sina egna grönsaker. Och lyckan över att bara gå rakt ut i trädgårdslandet och plocka grönsaker till lunch och middag är obeskrivlig.