Att ge tegelstenar nytt liv

Förra fredagskvällen när vi kom till ladan fick Marcus spontant för sig att han skulle göra rent teglet runt våra dörrar. Ett helt perfekt fredagsnöje visade det sig vara och på bara ett par timmar så var teglet, som tidigare hade spår av både färg och kalkputs, rent och fint.

När ladan byggdes (någon gång på 1920-talet) var insidan av denna vägg inte ämnad att synas. Därför är den, till skillnad från utsidan som är helt perfekt, ganska ojämnt murad. Vi vill dock ha den synlig och gör vårt bästa för att den ska se så bra ut som möjligt utan att ta bort den vackra karaktären.

Så här såg det ut innan vi gjorde rent teglet:

finputs03

Så här gjorde vi:

Vi började med att skrapa bort det värsta med en metallskrapa, därefter började vi borsta rent tegelstenarna med hjälp av en mässingstrissa på en skruvdragare. Det går troligtvis lika bra med en mässingsborste (typ stålborste men med mässingsborst) också men vi har så stora ytor och då går det snabbare att använda skruvdragaren. Dessutom blir det ett festligt blått ljus när det är något mörkt och lite discobelysning var ju alldeles perfekt en fredagskväll.

OBS! Viktigt att använda skyddsglasögon vid detta moment eftersom det sprätter gammal puts. Vi vet av erfarenhet att det är riktigt oskönt att få i ögonen. Skyddsglasögon på, alltså!

rent_tegel01

När alla stenar var så rena som det bara gick att få dem med skrapning och borstning gick vi till attack med saltsyra.

rent_tegel02

Saltsyran är frätande och frätte bort kalkresterna som var kvar på stenarna efter borstningen. Vi använde en vanlig tygtrasa och skyddshandskar (typ gummihandskar). Viktigt med gummihandskar eftersom saltsyran är frätande. Saltsyran fräter dock sönder tyget och trasan slits hårt mot tegelytan så det är bra att ha några trasor i beredskap.

Det finns säkert andra sätt att göra rent tegelstenar på men den här metoden fungerade bra för oss och har gett vårt tegel mer livfullhet.

Nästa steg är att ta hand om fogarna som på vissa ställen behöver knackas bort och bättras på. Därefter har vi färdiga och vackra inramningar till våra ytterdörrar.