VI TESTAR: Braskottar

Har ni sett braskottarna? Så snyggt förpackade att man nästan tappar hakan. Tappar hakan gör man nästan när man ser priset som känns relativt hutlöst för nio stycken tallkottar. Nåväl. Vi råkar gillar när någon har tänkt till, speciellt när tanken har kombinerats med en snygg förpackning (bara den gör ju att man blir köpsugen). Bakom braskottarna finns ett helhets- och miljötänk som vi gillar. Tallkottarna som blir braskottarna är en restprodukt från den norrländska skogsindustrin (en restprodukt som annars inte skulle ha använts till något) och stearinet som de doppas i är en nedsmält från sekunda ljus från Delsbo Candels. Kottar som doppas i stearin är egentligen inget nytt påfund, utan ett gammalt effektivt knep. I jämförelse med nutidens braständare får kottarna dubbelt så hög temperatur och blir därför mer effektiva.

I vårt fall blev det här paketet med braskottar vinsten i julaftonens rafflande julklappslek men de har fått vänta några veckor på att användas. Världens dyraste braständare (nåväl, att tutta på brasan med tusenlappar skulle kunna vara ett dyrare alternativ…) är ju inget man slösar bort, den måste tändas andaktsfullt.

braskotten01

Förpackningen i återvunnen papp och den lilla läderstroppen som man drar ut lådan med kottarna i har företagets grundare tidigare själv klippt av gamla lädersoffor. Nu har de dock så mycket att göra så de har fått ta in extra arbetskraft för att ta tillvara på lädret från 80-talets kasserade hörnlädersoffor.

braskotten02

En kotte = en braständare för c:a 15 kr. Nu kanske det här mer är en trevlig gå bort-present än något man tänder brasan med varje dag.

braskotten03

Ser ni värmen? Mycket effektivt faktiskt. Enkelt att få fjutt på och med blotta ögat ser man ju att det är varmt som tusan.

braskotten04

Tänt var det här!

Om ni blir sugna på att köpa braskottar finns de bl.a. här.

2 Comments

 1. Weronica
  januari 17, 2017

  Går ju bra att göra egna. Rolig aktivitet att gå ut med familjen och samla kottar. Sen är det ju bara att spara alla ljusstumpar och smälta ner dem och doppa kottarna i. =)

  Svara
  1. Therese
   januari 17, 2017

   Jag fördjupade mig lite i det där eftersom det var min första tanke, ”det där kan man ju göra själv”, liksom. Men kottarna måste plockas i ett speciellt stadium för att brinna bra så då gäller det att samla familjen vid rätt tillfälle för att få kottar som brinner bra 🙂

   Therese

   Svara

Kommentera