Vi gjuter in kaminen i trappan


Som vi skrev om förra veckan
så röjde vi på platsen där vi ska bygga trappan upp till ladans övervåning.

Trappan ska gjutas och vi ska även gjuta en skärm framför trappan. Och den stackars 380-kilositaliernaren ska alltså byggas in i trappan. Konstruktionen är inte helt okomplicerad och vi har fått ta hjälp av en konstruktör för att ta fram konstruktionsritningar. Vi kommer dessutom att ta hjälp av hantverkare för att bygga gjutformen till trappan. Det här är ett väldigt, väldigt spännande projekt men det är också väldigt viktigt att det blir rätt från början. Trappan kommer liksom att bli stommen i huset och det som binder ihop ladans olika rumsligheter. En pjäs som kommer att bli centrum i huset måste ju ta för sig. Och det kommer den att göra.

Vi har förberett för hantverkarna som ska bygga gjutformen genom att mäta upp måtten för trappan. Vi har använt en snörslå för att få till linjerna och sedan klarlackat med en spraylack ovanpå för att linjerna inte ska försvinna om man går på dem.

matning_trappa01

matning_trappa02

matning_trappa03
matning_trappa04
Vi kommer att gjuta upp (vi och vi, hantverkarna kommer) bygga upp en plattform och trappsteg mellan köket och allrummet för att komma upp på en lämplig nivå för trappan att börja på. Själva trappan till övervåningen kommer att börja vid den vänstra öppningen och gå upp mot och sluta strax ovanför den högra öppningen.
trappan
Lite så här kommer det alltså att se ut. Med kaminen inbakad i trappan och med en skärm i gjuten betong som ramar in hela alltet.