Lite att putsa på

Teknikrummet är ett litet rum precis innanför entrén som kommer att inrymma värmepump, tvättmaskin, vattentank, golvvärmecentral, elskåp och annat som man måste ha men helst vill stänga in. Under januari kommer vi (troligtvis) att installera värmesystem och då ska värmepumpen som ska värma upp ladan flytta in i teknikrummet. Det betyder att väggar och golv här inne måste färdigställas.

teknikrummet putsning_teknikrummet00

Så här såg det ut innan vi börjatde arbetet.

Just nu håller vi på att putsa väggarna och vi har fått göra en liten rockad i vår vanliga arbetsfördelning. Vanligtvis brukar jag (Therése) hålla ordning, plocka, städa, assistera, fixa mat etc. med Marcus gör det tyngre arbetet som t.ex. att snickra mura och putsa. Men i och med att Marcus brutit armen och inte får belasta sin vänstra arm blir det svårt för honom att arbeta. Nu är det alltså ombytta roller. Det är både roligt och frustrerande. Roligt för att jag får lära mig nya saker (att putsa med kalkputs är JÄTTEROLIGT!!!) och frustrerande eftersom arbetet många gånger är tyngre än vad min kropp tycker är okej och även för att det tar ett tag att få in rätt teknik (jag har även lite teknik att putsa på, inte bara väggar…). Det är även frustrerande för Marcus eftersom han verkligen vill jobba men varken kan eller får, utan får istället finna sig i att göra saker som inte kräver två händer och armar. Men med lite envishet och träningsvärk ska vi nog lyckas putsa väggarna i teknikrummet.

Vi kommer att putsa tre lager. Det första lagret är en grundputs för inneväggar. Lager två är ett mer finkornigt kalkbruk som ger en finare yta och det sista lagret, som även kommer att vara vår slutyta, är finputs som är ett ljust bruk som man sedan kan måla på eller bara låta vara som det är. En tumregel när man lägger flera lager med bruk är att det första lagret ska vara det hårdaste, respektive lager blir sedan mjukare och mjukare.

Lager 1: NHL-kalk 3,5 1:1,5. Detta är grundningen, vilken ska appliceras jämnt, relativt tjockt och heltäckande på underlaget. Ytan blir relativt grov för att ge en god vidhäftning till nästa lager.

Lager 2: NHL-kalk 3,5 1:2. Detta lager är utstockning/grovputs och appliceras i ett c:a 12 mm tjockt lager och skuras/bearbetas för att få önskad struktur. I många fall är detta slutytan på en putsad vägg men vi har valt att lägga på ett ytterligare lager ovanpå detta. Totalt blir lager ett och två c:a 15 mm.

Lager 3: Finputs. Finputsen från Målarkalk är en mångsidig produkt som går att använda på nästan alla typer av ytor. För vår del valde vi den för att den ger en vacker kalkyta som passar bra som slutyta på våra väggar.

putsning_teknikrummet04

Här lägger jag på det första lagret med grundning.

putsning_teknikrummet01

putsning_teknikrummet02

putsning_teknikrummet03 

Just nu har vi kommit så långt att vi lagt på det första lagret och håller på med det andra. Det är så spännande att se hur rummet förändras när putsen kommer på.