Ett danskt svin för stämning och för kaffekok

Ni som följer oss på Instagram börjar säkert tröttna på bilder av vår lilla värmande kamin som står i köket.

Dagar när det är aningen kylslaget ute tänder vi en brasa och värmer oss. Till för bara några veckor sedan var den här lilla kaminen vår enda värmekälla men nu när vår värmepump är inkopplad har vi behaglig värme oavsett om vi eldar eller inte. När vi eldar blir det dock snudd på för varmt om vi samtidigt ska jobba. Men det är allt värt någon extra svettdroppe för mysfaktorn att ha en brasa igång.

Vi får en del frågor om vår kamin, vad det är för modell och fabrikat.

ABC6

Vi är stormförtjusta i vår kamin och inte minst att den var ett sådant tokfynd!

När vi började leta kamin till köket var vi sugna på en Hwam Classic 4. Den var dock lite dyrare än vad vi hade tänkt. Mitt i vår kaminjakt fick vi ett tips om att titta på begagnade kaminer på danskarnas motsvarighet till Blocket, dba.dk. Det finns nämligen en lag i Danmark som förhindrar ominstallationer av begagnade kaminer, alltså kan man köpa begagnade kaminer i Danmark till riktiga vrakpriser just eftersom det inte finns någon andrahandsmarknad för dem där. Den var i prima skick när vi köpte den men den fick tyvärr utstå lite för mycket väder och vind under några månader i ladan och började rosta så vi fick lämna in den för en liten ansiktslyftning. För kaminrenoveraren blev vår lilla ABC 6 i plåt en utmaning då renoverarens specialitet var gjutjärnskaminer. När vi väl hämtade hem vår kamin fick vi berättat för oss att den under arbetets gång fått smeknamnet ”det danska svinet”.

För oss som bor i Skåne blev det både enkelt och ekonomiskt att ta bilen med släpkärra över sundet för att köpa en kamin. Det är en dansk kamin och modellen heter ABC 6. Den tillverkas dock inte längre och märket ABC finns inte heller kvar. Det har sedan en tid tillbaka övergått i Hwam som vi initialt tittade på.

Motsvarigheten till vår kamin heter Hwam Classic 7 och är en riktigt fin och något större modell av kamin än den vi har.

hwamclassic7

Vår kamin har en platta på ovansidan, vilket många nya kaminer saknar. Hwam har dock flera modeller med just kokplattor, vilket är helt perfekt då vi kan ta tillvara på värmen från spisen för att koka upp vatten, koka kaffe och värma mat. Så om vi händelsevis skulle råka ut för strömavbrott så kommer vi inte att svälta så länge vi har ved.

Det bästa med vår kamin är såklart att den ger mysig stämning och skön värme. Att det sedan går att koka kaffe på det danska svinet är en ren bonus.