Äppelodlingen 6 månader senare

För ungefär ett halvår sedan anlade vi en äppelodling med c:a 60 äppelträd av fyra olika sorter.

Ni kan läsa mer om äppelodlingen och hur vi tänkte kring den på vår gamla blogg som ni hittar här.

Idag, sex månader senare ser äppelodlingen ut så här.

appeltradgareden_uppfolj01

appeltradgareden_uppfolj03
Ja, ni ser. Hösten har knappt kommit till Skåne ännu. Eller åtminstone inte till vår äppelträdgård.

Vi är ju rookies när det gäller att driva en liten äppelodling och hitintills har vi läst oss till alla frågor vi stött på. Vi har bland annat behövs montera stängsel runt hela odlingen eftersom en hel familj harpaltar fick för sig att de skulle festa loss på vår äppelodling. Framtiden var kritisk för flera av äppelträden som hararna gått hårt åt. Stammen var söndergnagd och de stod nakna utan löv. Vi baddade trädens sår med ett medel som ska skydda bar bark från gnagare och snittytor. Stängslet och omhändertagandet visade sig göra susen och alla äppelträd verkar ha överlevt det första halvåret.

Beskära i JAS?

Vi var beredda på att beskära äppelträden under JAS men efter lite efterforskning om hur man ska ta hand om unga äppelträd (våra är 1-2 år) läste vi oss till att unga äppelträd mår bäst av att inte beskäras första eller andra året (i det fall de inte hunnit växa till sig väsentligt). Vår äppelodling står på ett blåsigt läge och det har tagit tid för träden att ta sig. Det är först de två senaste månaderna som vi kan se skillnad i tillväxt. Vi valde därför, enligt de rekommendationerna vi hittade, att vänta med beskärningen till i vår.
appeltradgareden_uppfolj02

Så nu står de där på rad, fortfarande med alla löven kvar och väntar på den skånska vintern som förhoppningsvis inte blir så mycket vinter.