Villa Strömsfors – en varm kärlekshistoria

För några veckor sedan fick jag en inbjudan som helt enkelt inte gick att tacka nej till. Familjen Ståhl som till vardags driver Hökerums Bygg har köpt ett hus – Villa Strömsfors – som är något av det mest fantastiska jag någonsin upplevt.

Bara av inbjudan och och bilderna på Villa Strömsfors hemsida skvallrade om att det här är ett hus och ett projekt med något alldeles extra. Något som liksom kittlar i magen och hjärtat bara man får se det på bild, speciellt om man som jag får magpirr av gamla hus med känsla, historia och vackra originaldetaljer. Villa Strömsfors har ALLT detta och har, efter många år av dekadens, hamnat i händerna på familjen Ståhl som verkligen kommer att ta väl hand om det och låta det återfå sin forna glans.

Den fina inbjudan till Villa Strömsfors var till en inspirationsdag. Tillsammans med ett gäng kreativa och härliga kvinnor och representanter från Sandberg Tapeter och Vedum fick jag alltså möjligheten att under en dag besöka det här fantastiska huset. Tillsammans med Maria och Ida från Hökerums Bygg fick vi den äran att visionera kring hur huset, dess 23 rum, 1000 kvm och enorma vind, och ska kunna användas. Villa Strömsfors har en vacker historia och stod färdigt 1908 och är ett resultat av att disponenten David på Strömsfors Bruk ville vara värst. Den villa på några hundra kvadratmeter som han hade var inte nog. Han ville ha det bästa och han tyckte dessutom inte om att resa. Därför byggde han ett så stort hus att han istället skulle kunna låta världen komma till honom och hans fru Davida, för barn hade de inte. Davida älskade blommor och hade en handelsträdgård i anslutning till villan. Davida hade dessutom ett fantastiskt blomrum i husets västra del. När de väl byggde skulle det inte snålas på detaljerna och huset har därför de mest fantastiska detaljerna, det går liksom inte att sluta att se sig om och hela tiden upptäcker man nya detaljer och förundras över hantverket som finns innanför husets väggar.

Trots flagnande färg, spruckna tapeter och tidigare renoveringar som inte ger huset rättvisa finns en otrolig atmosfär. I den pampiga hallen med ekpaneler som är i så fint skick att de i stort sett ser nya ut. Men det är de såklart inte. För idag tillverkas inte den här typen av inredning med det hantverk som finns i väggarna på Villa Strömsfors. Det finns knappast ord för att beskriva det här huset och känslan som man får när man befinner sig i det. Det är ett rakt igenom vänligt hus och det är inte svårt att förstå att familjen Ståhl köpte huset av ren känsla. Bara genom att besöka det här huset väcks en liten förälskelse men det är familjen Ståhl som ska ta hand om den här fantastiska kärlekshistorien som heter Villa Strömsfors. Det är en resa som bara börjat men som kommer att bli helt fantastisk. Ni kommer såklart att förstå när ni ser bilderna.

villa_stromsfors01 villa_stromsfors16

villa_stromsfors05 villa_stromsfors15

villa_stromsfors11

villa_stromsfors20 villa_stromsfors21

villa_stromsfors09

villa_stromsfors13

villa_stromsfors02 villa_stromsfors14

villa_stromsfors03

villa_stromsfors18

villa_stromsfors17

villa_stromsfors08villa_stromsfors07

villa_stromsfors10

villa_stromsfors22

villa_stromsfors04

villa_stromsfors19

villa_stromsfors12

Har man en gång varit i Villa Strömsfors vill man tillbaka. Så är det bara. Som tur är (för dem med mig som bara längtar tillbaka till den här vackra villan) är att familjen ska förvandla detta till Sveriges bästa mötesplats för inspiration och kreativa möten. Den här lilla kärlekshistorien har alltså bara tagit sin början i den här dagen när vi samlades vid det vackert dukade bordet, med hallens sprakande brasa i bakgrunden och fick ta del av Sveriges vackraste villa som bara kommer att bli ännu vackrare när den får nytt liv.

Är ni nyfikna på hur det såg ut under dagen hittar ni fler bilder i Villa Strömsfors dagbok.

Therése

 

villa_stromsfors08 villa_stromsfors06