Vi satsar på belysningen

Att förvandla vår lada till hus har lett oss in på spåret byggnadsvård och bevarandet av gamla hus – något som vi tycker är otroligt roligt, intressant och framförallt V I K T I G T. De byggnadsmetoder och material vi använder vill vi ska vara hållbara och gärna traditionella och harmoniera med ladans ursprung. Samtidigt mixar vi traditionella byggnadsmetoder med modern arkitektur. När vi tänker inredning till ladan fastnar vi för sådan som är använt och nött men också för det som uppfattas som modernt. Vi köper en del på auktion och återbyggsbutiker men också en hel del nytt. När det kommer till enhetlig och bra belysning är det dock svårt att handla begagnat.

Förra veckan kom den fasta belysningen till vårt kök och våra sovrum. Ovanför köksbänken kommer belysningen såklart att bli viktig och därför lägger vi lite extra krut på att den både ska vara snygg och bra och dessutom hållbar över tid.. I kökstaket kommer vi att ha porslinssocklar med enbart lampor i och på väggarna, som belysning ovanför köksbänken, kommer vi att ha lampan Tolomeo från Italienska Artemide. Vi är båda jätteförtjusta i den och dess enkelhet samtidigt som den är funktionell och ger bra belysning. Den långa armen gör den dessutom riktningsbar om vi vill rikta om belysningen.

tolomeo_leverans

Vi har köpt den i två olika storlekar, en större till kök och en mindre modell till sovrummen. I sovrummen vill vi ha enhetlig läsbelysning så dessa blir fast belysning i både vårt sovrum och i barnens rum.

Tolomeo är designad 1986 av Michele De Lucchi och Giancarlo Fassina 1986 och har länge varit en av våra favoritlampor. Hållbar design och tillverkad av hållbara material – precis så som vi tänker när vi väljer byggmaterial till ladan. Om man dessutom kostar på sig en kvalitetslampa som denna finns det reservdelar att köpa och byta ut om olyckan är framme. Precis så som man tänkte under fotogenlampornas tid med dess utbytbara delar.