Vi ruvar på hönshuset

Vi börjar tydligt märka av att ljuset är på väg tillbaka och följer alla er med höns som har lyckan att få vårens första nyvärpta ägg. Just nu planerar vi för bygget av vårt hönshus som ska igång så snart våren och plusgraderna har kommit för att stanna. Plattan till hönshuset gjöt vi i slutet av augusti men vi kom inte längre än så med hönshusbygget då eftersom vi stod inför flytt till ladan och prioriterade att få så bra ordning som möjligt på huset framför att bygga hönshus.

Men nu när vi börjar bli inbodda i ladan och takt med att våren knackar på dörren blir vi bara mer och mer sugna på att komma igång med hönshusbygget.

På nattduksbordet ligger just nu ett par böcker om höns och vi har även bestämt vilken hönsras vi ska satsa på.

hons
Det är den gamla lantrasen Skåna Blommehöns som ska få sprätta intill ladan. Vi vill gärna ha en lantras och här i Skåne är kanske Blommehönan det mest självklara valet. Dessutom är de ju otroligt vackra. Nu behöver vi bara hitta en liten flock med 8-10 hönor samt en tupp som kan vara redo att flytta till ladan under våren.

Vi pinnar inspiration till hönshuset på Pinterest, allt för att våra framtida hönor ska få ett så mysigt hus som möjligt. Här är en del av våra inspirationsbilder inför hönshusbygget.

honshus_inspiration-02

När det kommer till själva hönshuset kommer vi att mura upp det på den gjutna plattan och det kommer att bli en enkel konstruktion med pulpettak, vitputsade väggar både in- och utvändigt. Vi kommer även att sätta in gjutjärnsfönster, vilket blir en liten flirt med ladan. På ena gaveln sätter vi in en dörr med fönster i för att få in mer ljus och så ska vi ha någon form av tidsinställd hönslucka.

skiss_honshus

Vi har fått en riktig köldknäpp här nere i Skåne och den kommande veckan ska var bitande kall. Det har börjat som utlovat och  i morse ville knappt bilen starta på grund av kylan. Vi får med andra ord hålla ut i några veckor till innan murningsarbetet för hönshuset kan påbörjas. Det ger oss också lite tid att bland annat hitta en lämplig dörr och kanske till och med för att börja bygga på värpreden och sittpinnar.

7 Comments

 1. Marie
  februari 26, 2018

  Hej! Vad har ni för användarnamn på Pinterest? Har ni album man kan följa? Älskar denna blogg! Lycka till med hönsen! /Marie

  Svara
  1. Therese
   februari 26, 2018

   Hej Marie! Tack för de fina order. Vi är inte speciellt flitiga med Pineterst men du hittar anslagstavlan här: https://www.pinterest.se/malmqvistskan/h%C3%B6nshus/

   Bästa hälsningar,
   Therése

   Svara
 2. Emil Abrahamsson
  februari 26, 2018

  Hej! Ett tips är att besöka smådjursmarknaden på Frank Zoofor utanför Harlösa. Det brukar vara första söndagen i maj och alltid många höns, bland annat blomme. Vi har ju en del erfarenhet av höns och hönshusbyggande så fritt fram att fråga om det är något ni behöver bolla lite!
  /Emil och Hannes (@rofvelyckan)

  Svara
  1. Therese
   februari 27, 2018

   Tack Emil & Hannes! Vilken bra tips. Det kommer säkert att dyka upp frågor vad det lider. Just nu vill vi bara ha plusgrader så att vi kan börja bygget 🙂

   Bästa hälsningar,
   Therése

   Svara
 3. Malin
  mars 19, 2018

  Ett tips är att gå med i gruppen ”höns köp o sälj Skåne” där kan ni skriva vad ni är ute efter så får ni säkert napp 🙂 det är underbart med höns, de berikar verkligen trädgården o livet!

  Svara
  1. Therese
   mars 21, 2018

   Hej Malin! Tack för tipset. Vi är faktiskt redan med i den gruppen och tack vare den har vi redan kommit i kontakt med flera gårdar som vi hoppas att vi kan få köpa Blommehöns från. Vi ska dock färdigställa hönshuset först. Sedan ser vi glatt fram emot livet med höns som alla pratar så varmt om.

   Allt gott!

   Therese

   Svara
 4. Camilla råsberg
  mars 21, 2018

  Ett tips är att slopa tidsinställd lucka. Min erfarenhet är att det är bra att öppna och stänga till hönsen manuellt då man samtidigt tittar till att alla mår bra.

  Svara

Kommentera