Vårt vasstak

För ganska precis ett år sedan blev vårt vasstak färdiglagt. På väg hem från BB med vår dotter Edda, bara dygnsgammal, stannade vi till vid ladan för att bjuda taktäckarna på fikabröd för att fira bebisens ankomst och att taket var så gott som färdigt.

Vasstaket är nog det som vi fått mest frågor om under byggandets gång. Det är även många som kört in på vår gårdsplan bara för att fråga vem som lagt vasstaket. Vår vasstakstäckare heter Lorant Toth och är tredje generationens vasstakstäckare. Tillsammans med några av sina anställda gjorde han ett jättefint jobb med vårt vasstak. Att lägga ett vasstak blev inte heller dyrare för oss än alternativet som hade varit att ta ner det gamla tegeltaket, sätta reglar, isolera utifrån (eftersom vi vill behålla spåntaket som finns inne i ladan var det inget alternativ att isolera inifrån), sätta ny läkt och sedan lägga tillbaka tegelpannorna. I och med valet av vasstak så får vi inbyggd isolering i takmaterialet, förutom det vi lagt till under vassen, eftersom vassen har isolerande effekt samtidigt som den är otroligt vacker.

Innan vasstaket

soder_fore

Efter vasstakstäckningen

soder_efter

Innan vasstaket

norr_fore

Efter vasstakstäckningen
norr_efter Innan vasstaket

vaster_fore

Efter vasstakstäckningen
vaster_efter

Att lägga om taket är vår enskilt största kostnad under hela renoveringen men vi är också både glada över och nöjda med att vi valde just ett vasstak.