Vår smörkola med vanilj och havssalt

Jag (Therése) fullkomligt älskar julkolor. Ju smörigare och gräddigare desto bättre! Igår kväll satte jag igång ett rejält kolakok inför jul. Den aningen nötiga doften spred sig i köket allt medan smetens bubblor blev segare och segare.

Jag kokar i en emaljerad gjutjärnsgryta och tycker att det är det allra bästa för att få upp så pass hög värme som ett kolakok (eller knäckkok för all del) kräver. Och så är det så himla vackert när färgerna i kolasmeten övergår från ljust gult till mörkt och nötigt. Vi har ett enkelt recept på smörkola men som ni säkert märkt tidigare gillar vi att lägga till en twist till ganska enkla och traditionella recept. Givetvis behöver man absolut inte – för den här smörkolan är himmelsk som den är men vill man – så får man.

ladans_smörkola

Ladans smörkola med vanilj och havssalt – grundrecept 50-60 kolor

100 g smör
1 dl sirap
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker (eller en blandning av t.ex. strö-, muscovado- och/eller farinsocker)
1-2 msk honung (honungen hindrar sockret i kolan från att kristalliseras)
2 krm vaniljpulver alt. en skårad vaniljstång
1-2 msk flingsalt (OBS! ska inte koka med i smeten utan strös över kolan när den är upphälld i en form)

Häll alla ingredienser i en gjutjärnsgryta eller tjockbottnad kastrull och koka alltsammans till smeten klarar ett fast kulprov.

Häll upp  smeten i en bakplåtspappersklädd form, c:a 20×30 cm och strö därefter över flingsalt efter behag. Låt stelna i kylskåp över natten.

Ta kolan från kylskåpet och låt den stå framme en liten stund innan du skär upp den, då blir den mer medgörlig och spricker inte lika lätt. Jag brukar packetera kolorna i klippta bitar av bakplåtspapper. Jag tycker att det blir fint och dessutom går de lätt att lägga upp en skål för att bjuda på när de är inslagna i papper. Men den enklaste vägen är att skära upp dem och förvara dem i en burk, dock med viss risk för kolakladd.

De här kolorna går utmärkt att twista till på andra sätt än med vanilj och havssalt.

Alternativa smaksättningar

Krossade polkagrisar
Rostad och hackad mandel (påminner om knäck men åååå så gott)
Saffran
Pepparkakskryddor
Mald ingefära
Choklad (hackad smält choklad av valfri kakaohalt alt. ett par matskedar kakao)