Vår nya (bi)syssla

Sedan ett par veckor tillbaka är vi med bin! Ända sedan vi köpte ladan och bestämde oss för att börja livet med odling har vi varit sugna på att skaffa ett par bisamhällen. Och nu har vi äntligen kommit till skott!

Våra två bisamhällen kommer från Johan Widing på den ekologiska gården Bokeslundsgården.

Visste ni att skaffa bin är något av det bästa man kan göra för sin trädgård? 

På många håll i världen håller bina på att dö ut till följd av miljögifter och sjukdomar så det behövs verkligen fler bin i världen. Med bin i trädgården får man dessutom egna pollinerare och bättre kvalitet på frukt, bär och grönsaker.

Att vi även kommer att kunna slunga egen honung är såklart också en sådan lyx med att ha egna bin.

biodling01

Våra båda bikupor är placerade längst ner i vår äppelodling. Äppelodlingen är en liten historia för dig. Vi anlade den föra några år sedan. Då var det c:a 60 träd i odlingen. Efter att ha arbetat en hel del mot både vind och äppelrotsmumsande sorkar har vi bara ett fåtal kvar. Men skam den som ger sig. Vi planerar att sätta några nya träd och vi kommer även att flytta en del av vår odling hit. Dessutom ska vi anlägga några blomsterrabatter med en blomsterbuffé föra våra bin.

biodling02

Vi har dessutom förmånen att ha en erfaren biodlare, som bor i närheten av oss, som mentor. Han har varit yrkesbiodlare under många år och är mån om att föra sin kunskap vidare till en yngre generation som är intresserad av biodling.

Att ha bin känns som en sådan självklarhet i vår trädgård. Till våren ser vi verkligen fram emot att ha dem surrandes runt oss i trädgården.

Kommentera