Vår första nyslungade honung

I höstas förverkligade Marcus drömmen om att börja med biodling och vi köpte två bisamhällen från Bokeslundsgården. Mer om de kan ni läsa här.

Strax efter midsommar kunde vi slunga vår första egna, gyllengula honung och vi är så glada över att det blev hela 38 kg.

Vi fick hjälp av vår bi-mentor Ingvar som är biodlare till yrket och kan allt som ens är värt att kunna om bin. Eftersom vi inte köpt någon egen honungsslunga ännu så fick vi slunga vår honung i hans slunga. Det var också himla spännande att få komma till en riktig ”honungsfabrik” där biodlingen sker i betydligt större skala än hos oss. Oavsett mängd är dock hantverket detsamma och trots att Ingvar hanterar betydligt större mängder honung så sker många av stegen i processen från slungningen till att tappa honungen på burk för hand.

Efter att vi slungade honungen fraktade vi hem honungen i stora hinkar. Väl hemma filtrerade vi honungen och jag är så tacksam över att jag täckte en del av golvet med plast. Hade jag inte gjort det hade det klibbat ännu värre.

Honungen filtrerades sedan ner i ett stort livsmedelskärl med tapp. Där står honungen i några dagar och under tiden som den står vispar man om med en speciell visp. När honungen tjocknat är det dags att börja tappa den på burk.

Vi valde 350 g burkar (i bild) och 500 g burkar till vår honung.
När all honung var tappad så fick Edda och Jarl varsin alldeles egen honungsburk.

38 kg honung senare så kan vi alltså konstatera att vi definitivt är självförsörjande på honung också.

Kommentera