Välkommen in i ladan

När vi började ombyggnaden av ladan i maj förra året var vårt fokus att ha ett tätt hus, d.v.s. att taket skulle vara lagt, alla fönster skulle vara monterade och att de delar som skulle isoleras, var isolerade till vintern. Detta lyckades vi precis med och fönstren, som var det sista momentet, sattes in början av december. Nu när utsidan tagit form ägnar vi all tid åt insidan. I februari förra året, när vi fortfarande var i planeringsstadiet, gjorde vi dels den nya planlösningen till bygglovet och en illustration till vår gamla blogg över hur ladans insida kommer att se ut.

Fasader

Utsidan har ni ju redan sett men så här ser den ut på ritningen. På utsidan valde vi att behålla den putsade fasaden. De gamla ladugårdsportarna som var motstående (för att möjliggöra för vagnar att köra rakt igenom) valde vi att byta ut mot ett fönsterparti mot framsidan och mot baksidan ett skjutparti. De gamla dörrarna har ersatts med stalldörrar, entrédörren är i massivt trä och dörren mot baksidan är glasad för att vi ska få extra ljusinsläpp. De gamla stallfönstren i gjutjärn har vi valt att behålla men vi har renoverat dem. En av de största exteriöra förändringarna är att vi bytt ut ladans tegeltak mot ett vasstak för att få taket isolerat samtidigt som vi kan behålla spåntaket på insidan.

Sektioner

Man kan dela in ladans interiör i tre sektioner; kök/badrum/teknikrum, allrum och sovrumsdel. Kök/badrum/teknikrum är placerade i ladans gamla stalldel där det tidigare stått djur. Det är till  vänster om murstocken i bilden ovan. Till höger om murstocken, bakom de stora fönsterpartierna är vår allrum. I allrummet, som är ladans gamla loge, behåller vi takhöjden som är nästan åtta meter. På övervåningen har vi sovrumsdelen med två små krypin som barnen får dela på och ett större sovrum till oss.

Planer

Från köket mot allrummet är det en höjdskillnad så här kommer vi att ha en trappa ner till allrummet. Från allrummet kommer vi även att ha trappan upp mot övervåningen och sovrummen. När vi gjort planlösningen har vi tagit hänsyn till ladans befintliga stomme och indelning för att göra så lite åverkan på ladan som möjligt.

I illustrationerna, som vi gjorde till vår gamla blogg, framgår det även hur interiören såg ut när vi tog över ladan.

VASTERGAVEL

I allrummet på ladans västra gavel har vi låtit såga upp ett stort hål i betongen. Efter håltagningen såg det ut så här.

södergavelLadans södra gavel har fått ett stort fönsterparti istället för den gamla stallporten.

norrgaveln

Och den motstående, norra sidan, har också fått ett stort glasparti i allrummet men med en skjutdörr för att vi ska kunna komma ut till uteplatsen som vi ska anlägga utanför så småningom. Så här såg det ut när vi satte in fönster och dörrar.

mittiI mitten av huset, precis intill murstocken som vi låtit mura upp kommer trappan upp till övervåningen att gå. I trappan kommer även en inbyggnadskamin att muras in. Från allrummet kommer det även att vara två öppningar mot köket för att få ett naturligt flöde.

koksbank

Köket på 36 kvm kommer att få en riktigt lång köksbänk som sträcker sig längs två sidor av kökets väggar och är nästan nio meter lång. Köket kommer inte att ha några överskåp men öppna hyllor nertill och även några upptill.

BADTEKNIK

På varsin sida av huvudentrén kommer badrummet samt teknikrummet att ligga. I teknikrummet kommer vi att gömma husets hjärta med värmepump, hydrofor och varmvattenberedare. På motstående sida blir ett alldeles lagom stort badrum.

Just nu är vi i stadiet att mura upp de nya innerväggarna i just den här delen. Det är otroligt spännande att se den nya rumsindelningen växa fram. Mer om det kommer snart i ett blogginlägg. Vi har dock haft så vackert väder här i Skåne de senaste dagarna att arbetet stannat av en aning till förmån för arbete utomhus. Vi har bland annat pysslat i trädgården, gjutit en uteplats och gjutit grunden till en verkstad/förråd. Även det kommer vi att berätta mer om i ett separat blogginlägg. Idag har vi firat Marcus äldsta dotter, Ofelia som fyllde 14 år, med grillfest och tårtkalas vid ladan. Perfekt att inviga vår nygjutna uteplats. För tillfället har det vackra sommarvädret bytts ut mot regnväder, vilket är till stor glädje för vår trädgård och våra grönsaker som törstar efter vatten under varma dagar.

Tills dess att vårt gamla bloggarkiv flyttats hit till vår nya blogg länkar vi tillbaka till vår gamla blogg för att ni ska få se arbetet som lett oss dit vi är idag.