Vad kan man göra med spillvirke?

Det blev en hel del spillvirke över när vi satte panelen i okantad ek på gavlarna. Dels fick vi ju kapa plankorna och flera decimeterlånga och breda brädlappar blev kvar – dessa kommer att lämpa sig väl för något kul projekt i framtiden. Det blev även över en hel del bitar an kanterna på ekplankorna eftersom vi kantsågade flera plankor till vindskivor och droppkant.

DIY_spillvirke01Detta är bara en bråkdel av spillvirkeshögen.

Vi fick ju en massa växter från Marcus mammas trädgård tidigt under sommaren, bland annat flera kryddväxter som då, i brist på tid och lämplig plats, lite provisoriskt grävdes ner tillsammans med nysatta morötter och salladslök. Men nu har vi äntligen fått ordning på en odlingslåda som är helt dedikerad till kryddorna. Eftersom flera kryddväxter är benägna att bre ut sig och ta över var någon form av indelning i lådan nödvändi – och vad passade inte bättre än att använda spillvirket?

Sagt och gjort.

DIY_spillvirke02

Jag sågade till tre horisontella bitar och tryckte ner dem i lådan, de är några millimeter bredare än innermåttet på pallkragen för att de ska stå stadigt. Därefter kapade jag till de vertikala bitarna som är korta och går att flytta om i det fall man vill ge en kryddväxt mer eller mindre utrymme.

DIY_spillvirke03Och efter omplanteringen i denna låda ser det ut så här. Efter att denna bild togs har det även tillkommit persilja, malmört och libbsticka. Än så länge är libbstickan liten och pyttig men den kommer troligtvis att få respass från odlingslådan när den vuxit sig större – libbstickor kan nämigen bli ett par meter höga.

Eftersom eken är ett hårt och tåligt träslag kommer att att klara av att utsättas för både jord och väta som är förenat med odling. Och vi har även lyckats hitta en lösning med indelning av odlingslådan med hjälp av material vi redan har.

Kommentera