Stora potatisskördardagen

Någon gång i framtiden drömmer vi om att bygga en matkällare där vi kan vinterförvara allt vi odlar, saftar och syltar. I år var första året då vi odlade riktigt mycket potatis. Tidigt i våras anlade vi ett stort potatisland och satte sisådär 165 sättpotatisar. Vi valde en tidig sort, Princess, som visade sig vara otroligt god, fast i konsistensen och smörig i smaken. En fantastisk potatis som vi varmt kan rekommendera. Den har gett en rik skörd och är dessutom bra som både nypotatis och för lagring. Vi satte även mandelpotatis, vilket förvisso gått helt acceptabelt men de är små. Väldigt små och blotta tanken på att skala en massa av dessa ganska ynkliga mandelpotatisar för att göra potatismos får mig att vilja skaffa en Ingrid. Om det nu funkar på mandelpotatis men sin avlånga och lite böjda form. Det är ju tur för mandelpotatisen att den är god, annars hade det inte riktigt varit värt mödan.

Hur som helst tog vi upp potatisen i helgen. För över ett år sedan ropade Marcus in en potatislåda på auktion (en sån stor som man fyller på upptill och med en ränna nertill där man hämtar sin potatis) och den kom väl till pass nu.

potatis01 potatis02 potatis03 potatis04 potaits05

 

Av de ungefär 100 sättpotatisarna av sorten Princess blev det, förutom det vi skördat och ätit under sommaren, ett överfullt skottkärrelass. Av varje sättpotatis blev det c:a 15 potatisar, vilket vi känner oss nöjda med som förstagångsodlare.