Sten i vårt kök

När vi bestämde oss för att själva bygga vårt kök, helt från grunden, anade vi nog inte hur pass lång tid det skulle ta. Vi har hyvlat virket, vi har måttat, vi har fräst (både med verktyg och verbalt) och vi har finputsat på detaljer.

Vi började att bygga på köket sommaren 2016 och i ärlighetens namn är vi inte färdiga ännu. Men vi har ett väl fungerande kök och det som återstår (bortsett från fläkt-eländet) är egentligen bara några enstaka detaljer.

Själva bygget av stommen till köket är nog det som i man-timmar har tagit längst tid men det absolut tyngsta och kanske viktigaste arbetet i köket hitintills var att få bänkskivan på plats. Den utgör liksom pricken över i i köket. Stommen till köket har vi byggt själva men när det kommer till en bänkskiva som både väger mycket och är dyr i inköp krävs det riktiga proffs.

Vi har anlitat RK Natursten för att göra tillpassningen och montering av bänkskivorna, både skivorna i Ekebergsmarmor och den i Komstadkalksten. Det krävs både kunskap, erfarenhet och mycket känsla för att lyckas med sten. Andreij på RK Natursten har även satt stenen i vårt badrum, vardagsrum och trappa samt vår uteplats mot nordväst. Han är en stjärna när det kommer till sten och har en otrolig känsla för detaljer.

Ekebergsmarmorn till bänkskivan har vi måttbeställt från Borghamnssten. Som lekman skulle vi rekommendera att man anlitar en stenfirma som t.ex. RK Natursten för mått och montage av sten. Om det händelsevis skulle bli fel är är det en stor kostnad, alternativt en tråkig estetisk kompromiss att ha måttat fel. Om man beställer av en stenfirma så sköter de allt detta och man kan lugnt njuta av ett vackert resultat. För vi tycker minsann att Ekebergsmarmorn är vansinnigt vacker!

koket01

Vi har valt att ha en något tjockare bänkskiva, vilket för oss innebar en kompromiss på längden för oss. Eftersom en tjockare bänkskiva blir tyngre gick det inte att göra den så lång som vi hade önskat.

koket02

Vi har fått göra fyra hål i bänkskivan – ett för diskho, två för köksblandaren och ett hål för vår gashäll. Att borra och såga dessa hål kräver extrem precision och profession.

Om ni är nyfikna på att se hur det går till när ett hål sågar/borras så kan ni läsa mer här.

koket03

På vinkeln i köket har vi valt att lägga en gammal kalkstensplatta från Komstad. Vi tycker att det är en otroligt vacker kalksten och vi har länge drömt om ett gammalt skånskt stenbord. Det här är vår egen tappning. Skivan är återvunnen och kommer från ett gammalt magasin utanför Tomelilla.

koket04

Höjden på den gamla Komstadkalkstenen och den nya bänkskivan i Ekebergsmarmor stämmer inte helt överens utan den gamla kalkstensskivan har fått sågas till på undersidan för att det ska bli en perfekt matchning i mötet mellan dem.

koket06

Skivan i Ekebergsmarmor är monterad i tre delar. En av skarvarna är precis till vänster om diskhon och den andra skarven är precis innan spishällen börjar.

koket07

Diskhon i rå mässing har vi låtit en plåtfirma specialtillverka och den börjar få riktigt fin patina nu. Andreij har underlimmat hela hon på marmorskivan. Efter att håltagningen är gjord ska alla kanter slipas för att få samma snygga finish som toppen av skivan. Blandaren är såklart en Vola-blandare i mässing, precis som alla andra blandare i det här huset. Once you go Vola, you never go back. Lite så.

Här kan vi även passa på att slå ett slag för disktrasor i linne (som egentligen förtjänar ett helt eget blogginlägg). De luktar inte skunk, de skäms inte av att hänga framme och de håller i en evighet.

koket08

Icke att förglömma! Det är även Andreij som ligger bakom Ekebergsmarmorn som sitter på väggen i köket. Han är verkligen en stjärna! Här innanför ladans gamla stallfönster i gjutjärn trivs de små pelargonbebisarna.

Nu kanske ni tycker att köket ser något sånär färdigt ut. Och ja, det är det kanske i dessa bilder men om man tittar lite till höger utanför bild så saknas det bland annat en spisfläkt och några skåpluckor. Men om vi tittar tillbaka några år i tiden så kan vi ju ändå konstatera att det har hänt en del…

Fem år sedan.

koksbank

Här hade vi precis rivit gipsväggar och ett mus-Hilton.

utgravning04

Här har vi bilat bort den gamla gjutna betongplattan och förintat de terrakottafärgade klinkerplattorna från 1990-talet och för hand grävt ut allting och tagit oss 60 cm ner från den golvnivå vi har nu. (Just i skrivande stund känns det extremt långt borta att vi gjort det här men enligt vår blogg så har vi tydligen det). Fönstret till vänster i bild motsvarar alltså det fönster som sitter ovanför vår diskho.

armering

Efter urgrävning fyllde vi på med stenkross, isolerade, armerade, drog golvvärme och gjöt en ny platta.

koket05

Var det värt allt slit?

– Eeeeh, ja!

 

2 Comments

 1. Amanda
  mars 14, 2018

  Jag undrar var disktrasan kommer från. Växbo har en, som många dessvärre skriver inte håller så länge. Fler märken?

  Svara
  1. Therese
   mars 15, 2018

   Hej Amanda! Växbolin är ju kända för sina disktrasor i linne men vi har faktiskt ingen från dem så jag vet inte hur de håller kvalitetsmässigt. Vi har köpt flera stycken av en kvinna som väver som brukar sälja sina alster på en julmarknad i närheten av oss. De är superbra!

   Allt gott!

   Therese

   Svara

Kommentera