Spänningen stiger. Är det ens tillåtet?

Innan vi ens kunde köpa tomten med ladan var vi tvungna att ta reda på om det över huvudtaget var möjligt för oss att få bygga om ladan från ekonomibyggnad till bostad. För detta fick vi ansöka om ett förhandsbesked om bygglov från kommunen.

Eftersom tomten ligger precis intill en relativt trafikerad landsväg ville kommunen ha ett utlåtande från Trafikverket angående bland annat bullernivåerna på tomten och sedermera i bostaden.

Till Trafikverket skickade vi bilder från Google Maps som beskriver hur tomten ligger i förhållande till landsvägen samt en kartbild och en beskrivning av vad vi tänkt göra med fastigheten. Efter ett otal samtal senare fick vi ett utlåtande från Trafikverket angående bullernivån på vår tomt som bilaga till vår ansökan om förhandsbesked om bygglov till kommunen.

Handläggningstiden för att få förhandsbeskedet om bygglov tog ungefär två månader att få från och med att vi skickade in det. Under denna period fick även de närmaste grannarna möjlighet att göra utlåtande om vårt projekt. Vi fick jättebra hjälp och stöd av Ingrid Wilhelmsson på Sjöbo Kommun för att få veta vilken information de krävde för att kunna ge oss ett så snabbt som möjligt. Kostnaden för förhandsbeskedet var c:a 6000 kr. Vilken information som krävs för att få ett förhandsbesked om bygglov varierar beroende på kommun och tomtens placering. Vår tomt ligger utanför detaljplanlagt område.
Detta skickade vi in till kommunen för att få förhandsbesked om bygglov:
  • Utlåtande om bullernivån från landsvägen med tilltänkta åtgärder från Trafikverket
  • En skiss över tomten
  • En perspektivskiss på ladan som vi tänker att den ska se ut efter ombyggnad
  • En skriftlig beskrivning av vad vi planerar att göra (materialval, utförande etc.)
Bild från landsvägen som skickades till Trafikverket.
vy_vagen01
Bild från landsvägen som skickades till Trafikverket.
tomtkarta
Tomtkarta som skickades in som underlag för förhandsbesked om bygglov till kommunen.
 
skissen
Skiss över hur vi tänkt bygga om ladan, som vi skickade som underlag för förhandsbesked om bygglov.
 
Skriftlig beskrivning av vad vi tänkt göra som skickades in till kommunen med ansökan om förhandsbesked om bygglov:
 
Ellestad 1:16, Sjöbo Kommun
Här kommer en beskrivning i grova drag vad vi kommer att göra och det är samma som vi skickat till bank och mäklare.

Taket byts ut mot ett vasstak som ger både bra isolering och ett vackert utseende. Inifrån huset kommer man att se vasstakets undersida. Samtlig puts lagas och slammas vit med kalk på både insida och utsida. En murstock placeras vid centrum av den befintliga väggen i husets mitt för rökkanaler till braskamin och öppen spis.

Jag delar in projektet i gamla verkstaden, allrum, loft och trädgård för att göra det hela lättare att följa.

Gamla Verkstaden. De ”nya” regelväggarna med isolering i verkstaden tas bort. Isolerglas fälls in i putsen bakom de befintliga gjutjärnsfönstren. Rummet delas in i hall, wc/bad och kök. Från entredörren i sydost kommer man in i en mindre hall med avhängning och entréer till matsal och badrum. Väggar muras i lättbetong och putsas och kalkas vita. Golvet Kläs med en grafisk fransk cement som utgör den enda ”lekfulla” delen mest för att dölja smuts och liva upp det lilla rummet. Bad/wc kommer att göras i en klassisk tappning med ett fristående badkar på fötter , en golvstående toalett av äldre snitt och ett stort klassiskt porslinshandfat med ”tvågreppsblandare” för att markera det lugna livet. Golvet tänker vi kanske har en grå natursten, oklart vilken, väggarna i matt vitt kakel med grå fog. I badrummet placeras förmodligen även vattentanken i galvad plåt och en handduksförvaring. I köket kommer det att finnas fyra öppningar en mot hallen, en mot bakgården, och två mot allrummet. Köket kommer att tillverkas i ek med en stor bänkyta i carreramarmor med underskåp och hyllor i ek. Gasspis, stor kyl och frys, bra ugn. Köket har plats för matbord och mot murstocken placeras en braskamin. På golvet kommer det antingen vara flytspacklat eller tegel beroende på vad som fungerar bäst med befintlig golvvärme.

Allrummet kommer att bli husets centrum. Härifrån kommer man att ha kopplingen till trädgård, loft och kök. En bred och hög öppning tas upp i sydvästfasaden. Ekinfattade glaspartier sätts i de nu tre stora öppningarna från allrummet. En stor öppen spis muras upp vid murstocken. En trappa kopplar till loftet. I övrigt är allrummet bara ett stort rum fritt att möblera hur man känner. Golvet är flytspackel, trappsteg till kök i natursten.

Loftet är den trånga mysiga delen av huset med krypin och smarta förvaringar. Det kommer att finnas ett större sovrum mot nordost som får morgonsol. Utöver det kommer det att finnas tre eller fyra koj-rum med väggfasta sängar för barn och besökare. Små utrymmen med plats för förvaring och att sova. På loftet är allt i trä utom räcket mot allrummet som görs i glas.

Trädgården är planerad i fyra zoner. Den första är gårdsplanen som kommer att vara just en gårdsplan med livträd i centrum och en vändplats med grus. Buskar och träd kommer att markera tomtens yttre gränser. Den andra är en umgängesyta som gräsplan i samband med husets sydvästläge. Här kan man spela kubb och hjula. Efter det kommer planteringen. En del av trädgården avsätts till odling av grönsaker, frukter, bär och rotfrukter. Bakom den ligger den största delen som är den vilda trädgården med mycket buskar och en del träd. Här ska man kunna försvinna en stund om man vill.

Ungefär så ser det ut när vi har diskuterat det. Hoppas att det gav en bättre bild av våra tankar.

Den här lilla resan med förhandsbesked om bygglov slutade lyckligt och i mitten av november fick vi ett positivt besked om bygglov från Sjöbo Kommun. Vi firade med bubbel.
I nästa inlägg tänkte vi berätta om hur vi upprättade den ekonomiska kalkylen för att räkna på om vi hade möjlighet att genomföra projektet.

Kommentera