Renovering av stallfönster

Helgen innan storken behagade anmäla sin ankomst påbörjade vi renovering av ladans gamla stallfönster med gjutjärnskarmar som är inmurade i fasaden. Vi tycker att stallfönstren är otroligt vackra och vill gärna behålla dem i sitt ursprungsskick.

stallfonster01

Fönstren är rostiga, saknar glas på vissa ställen och har spruckna glasrutor på andra ställen. Vårt första steg blev att skrapa glasrutor och borstade av rost och färg med stålborste.

stallfonster03

Skrapade gjorde jag med en enkel rakbladsskrapa. Iklädd leopardsjal.

stallfonster02

Den tidigare färgen var inte direkt målad med precision – men det gjorde det också lite roligare att skrapa. För då fanns det ju faktiskt lite gammal färg att skrapa bort.

Marcus borstade sedan det rostiga och flagnade gjutjärnet med stålborste, både manuellt och maskinellt. Vi köpte en liten stålborste till vår skruvdragare, vilket fungerade utmärkt.

Stallfönstren kommer, efter att de är färdigrenoverade, d.v.s. skrapade, målade och kompletterade med nytt glas, att byggas in bakom ett isolerglas som fälls in i en ny vägg som vi ska mura upp på insidan av den befintliga stallväggen för att få bra isolering.

2 Comments

  1. […] till ära skulle vi fortsätta arbetet med våra stallfönster, som vi påbörjade för några veckor sedan. Vi hann dock knappt sätta igång arbetet innan strömmen gick och den behagade inte komma […]

    Svara
  2. […] Vi skrapade stallfönstren och förberedde dem för att få nya glas. […]

    Svara

Kommentera