Renovera en gammal dörr till hönshuset

Vi är väldigt förtjusta i idén att återbruka i den mån det går. När det kom till vårt bygge av hönshuset så kändes det som att det bästa alternativet för oss var att sätta in en gammal dörr eftersom det stämmer bättre med hela uttrycket på hönshuset.

Att hitta en perfekt begagnad dörr (eller fönster) kräver en hel del tålamod och detektivarbete. För den som vill bygga snabbt och enkelt är en nytillverkad dörr från byggvaruhuset lämpligare.

Det finns dock många fördelar med att återvinna byggmaterial, inte bara miljöaspekten. Gamla fönster och dörrar är ofta tillverkade i bättre virke. De har hållit i många år och med lite omsorg kommer de att hålla i många år till. Vi var dessutom ute efter lite karaktär i dörren in till vårt hönshus och enklare, nytillverkade dörrar, känns ofta ganska standardiserade.

Vi hade turen att hitta en perfekt dörr på Gorm Byggnadsvård. Det är en tvådelad stalldörr, så kallad ”Snakkedörr”, med två dörrblad.

Den var dock i behov av en hel del omvårdnad eftersom färgen flagnat. Virket var dock i gott skick så själva renoveringsarbetet (om man då bortser från att färgen satt som berget) var inte speciellt tidskrävande. Detta är dessutom en helt massiv dörr med diagonal pärlspånt på utsidan och stående bräder på insidan.

dorr_honshus00

Efter att vi med hjälp av skrapa och varmluftspistol skrapat bort två lager färg var dörren redo för slipning och schellack (kvistlack).

dorr_honshus01

Det är lite dammigt i vår arbetsbod så jag har alltid en trasa nära till hands för att torka av damm när jag målar.

dorr_honshus02

Ni som följt oss ett tag vet ju mycket väl att vårt hem är ganska färglöst. Vi trivs med en naturnära färgskala men när det kom till just den här dörren så valde vi faktiskt att måla dörren i en klarare färg. Den Köpenhamnsgröna linoljefärgen från Ottossons är en vacker och mörkgrön nyans som kommer att bli riktigt fin mot den vitkalkade fasaden och detaljerna i rött tegel på hönshuset.

dorr_honshus03

Det blir en sån fantastisk skillnad efter första strykningen. Tänk att lite färg kan göra sån skillnad. Från att ha sett ganska tråkig ut kommer helt plötsligt pärlspånten till sin rätt tillsammans med den gröna kulören.

dorr_honshus04

Insidan av dörrbladen har vi målat med vit linoljefärg och vi kommer troligtvis även att kalka på insidan av dörren (därav valet att måla den vit) eftersom kalken är antiseptisk och däremot är bra för att inte sprida kvalster etc. i hönshuset. Nu återstår lite skrapning av utsidan av karmen, att måla utsidan av karmen i Köpenhamnsgrönt och att göra ytterligare en strykning av dörrbladen. Detta gör vi nu efter att dörren har blivit monterad.

Som ni ser så återstår fogning och en del putsarbete på fasaden och inte minst lite utfyllnad och en lite tjusigare trappa utanför. Sen så kan man säga att våra blommehöns bor ganska bra.

1 Comment

  1. Johanna
    juni 21, 2018

    Lyckans hönor😊

    Svara

Kommentera