Nio snitt senare har vi tre nya öppningar

Ladans nedre plan är idag avdelat med en betongvägg mellan den delen som kommer att bli kök och den delen som kommer att bli vardagsrum. I betongväggen fanns det fram tills igår endast en dörröppning och den dörröppningen kommer att försvinna i och med att vår murstock ska stå precis i dörröppningen.

I tisdags kom Jarl och Bengt från Rijo Håltagning till oss för att ta upp tre stora hål i våra betongväggar, två i innerväggen och en stor öppning i vår västra gavel där ett dörr- och fönsterparti ska sättas in.

För att få till planlösningen i nedre planet som vi vill ha den är dessa nya öppningar en förutsättning och att ta hit håltagare för att göra de nya öppningarna var i princip det enda (och absolut effektivaste) sättet att genomföra detta. De två nya dörröppningarna i innerväggen betyder också att vi kommer att få en naturlig cirkulation i hela nedre planet och den nya murstocken hamnar i centrum och blir husets nav.

BENGTOCHJARL

Bengt och Jarl från Rijo Håltagning.

BETONGSAGNING02Bengt sätter ut skenan där betongsågen sedan ska fästas. För att få till raka snitt kräver detta arbete precision.

BETONGSAGNING01

Innan betongsågningen förberedde vi med att mäta in, loda och markera med snörslå för de öppningar som skulle sågas upp, det hjälpte betongsågarna att kunna fästa sågen på exakt rätt ställe. 

BETONGSAGNING04

Den sågade dörröppningen i bakgrunden är 70 cm bred, klingan som de sågar med är c:a 1 meter bred. Tänderna på klingan är försedda med syntetiska diamanter för att den ska kunna ta sig igenom riktigt hårt material, detta gör klingan otroligt kostsam.

BETONGSAGNING03

Att såga i betong är ett aningen skitigt arbete och eftersom sågen hela tiden behöver vatten på klingan för att kylas rinner det finfördelade materialet som blir efter sågningen ner på golvet. Därför är de två man som arbetar – en som styr sågen och en som suger upp slammet från sågningen.

BETONGSAGNING05

Nu är det bara ett snitt på några millimeter men man kan redan ana ljuset bakom.

Imorgon ska vi fälla betongblocken och forsla ut dem från ladan, det ska bli himla spännande att se hur det kommer att se ut med tre nya öppningar.

Kommentera