Några husmorsknep senare

loppisfynd03 copy

Vi hittade ju mässingskran ovan på loppis under helgen som gick. Nu har mässingskranen fått några omgångar av olika husmorsknep. Så här gjorde vi:

  1. Vi la den i vattenbad med vinsyra – det gjorde att mässingen blev gulare men den tjocka kalken/ärgningen på kranen försvann inte.
  2. Vi la den i vattenbad med maskindiskmedel för att lösa upp kalken/ärgningen – den värsta ärgningen försvann men kranen blev mörkare i färgen.
  3. Vi la tillbaka den i vattenbad med vinsyra och la även i en bit aluminiumfolie – istället för mässingsgul blev kranen kopparfärgad men ett tjockt kalklager inuti kranen och på munstycken ville ändå inte försvinna.
  4. Slutligen provade vi ett bad av ättika med en liten bit aluminiumfolie – det gjorde att den resterande kalken försvann MEN kranen är helt kopparfärgad och har även fått några svarta fläckar.

kranenarren

SLUTSATS: Kranen är helt ren och detta utan att vi gjort en enda repa på den, vilket vi troligtvis inte hade lyckats med om vi försökt skrubba den. Däremot fick vi en kopparfärgad kran istället för en i mässing och det känns ändå helt okej.

Inspirationen till ovanstående husmorsknep hittade vi via alternativ.nu som är en sajt för praktisk kunskap om självhushållning.

 

 

Kommentera