Något till kakfatet

När vi tar med fikabröd till ladan brukar det allt som oftast vara någon typ av småkakor. Det blir ganska många när man bakar och de räcker relativt länge (av någon anledning försvinner nämligen fikabröd ganska snabbt när det finns barn i familjen…). Till helgen testade vi ett nytt recept – eller rättare sagt ett traditionellt recept – med ny twist.

Det här är himmelriket på ett kakfat!

Salta kolasnittar med frön

200 g smör

2 dl socker

2 msk sirap

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm vaniljpulver

Flingsalt

Solroskärnor

Pumpakärnor

Sätt ugnen på 175°C. Jag brukar blanda ihop mina kakdegar med elvisp och tycker att det fungerar utmärkt. VIspa lätt ihop smör socker och sirap till en slät massa. Blanda de torra ingredienserna för sig med en gaffel och blanda sedan ner dem i smör- och sockerblandningen med elvispen. När degen känns ordentligt blandad brukar jag bara hälla upp den på bakbord och knåda ihop den ordentligt. Dela degen i tre delar, rulla och platta ut. Strö över solroskärnor och pumpakärnor efter behag och avsluta med att strö över flingsalt. Grädda i ugnen i c:a 15 minuter.

kolasnittar

Förutom att vi njöt av dessa himmelska små kakor under helgen som fick förberedde vi för att elektrikern ska kunna komma och koppla in elen, fortsatte att bygga på gjutformen till trappan och rensade mängder av ogräs i trädgårdslandet. Mer om arbetet med gjutformen skriver vi om senare under veckan.

Ha en fin start på veckan!