Mer hembakat under 2016

Vi har inga nyårslöften om att börja träna, lägga om kosten eller att bekämpa andra laster. Ingen av oss är speciellt mycket för att träna men så mycket som vi rör på oss och lyfter skrot i ladan så tänker vi att det går lite på ett ut jämfört med att gå på gym. Äta vettigt vågar vi nog också säga att vi redan gör och några laster (mer än en semla eller så…) har vi inte direkt.

Men vi har ett litet löfte för 2016 då vi är föräldralediga och har lite extra tid för sådant man gillar att göra men inte prioriterar med när åtta till fem-jobb pockar på uppmärksamhet och man helst av allt vill inta framstupa soffläge när maten är lagad och disken avklarad.

Vi ska äta hembakat bröd så långt det går. Det borde inte vara speciellt svårt att lyckas med, att ägna någon timme i veckan åt att baka eget istället för att köpa en färdig limpa i affären. Dessutom är ju nybakat, fortfarande lite ljummet, bröd med smör som smälter något av det godaste som finns. Den upplevelsen kan aldrig den färdigskivade limpan från butiken ge.

hembakat2016

Vi har ett enkelt recept på formbröd som har blivit en favorit hos alla i familjen. Det är dessutom billigt, vilket ju blir extra passande så här i slutet av januari.

Enkelt formbröd

6 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk socker eller honung
6 dl grahamsmjöl
c:a 7 dl vetemjöl (exakt hur mycket vetemjöl som går åt beror lite på grahamsmjölet så här får man pröva sig fram till rätt konsistens)

Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös jästen. Blanda ner saltet och honung eller socker. Blanda därefter ner de båda mjölsorterna och arbeta degen i några minuter.

Låt jäsa i c:a 30 minuter tills degen nått dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord, dela i två och lägga i bakplåtspappersklädda brödformar. Av ingredienserna ovan blir det två formbröd.

Låt jäsa i c:a 30 minuter till.

Grädda i c:a 225°C i 25 minuter eller tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

Om man vill kan man pensla bröden med ägg och strö på t.ex. vallmofrön, sesamfrön eller solroskärnor innan gräddning. Men det går lika bra utan.

Jag brukar dela och/eller skiva bröden och frysa in dem så snart de svalnat. När brödet är skivat tinar det snabbare, vilket passar bra för oss som inte får plats med någon mikrovågsugn i köket i lägenheten i stan. Det här brödet är dessutom gott att rosta och går utmärkt att plocka direkt från frysen till brödrosten.

Mer hembakat bröd under 2016 alltså och troligtvis mycket mer av brödet ovan.