Mäta för ritningar

Det enda vi visste när vi köpte ladan var att den var sisådär 160 kvadratmeter. Inga ritningar fanns så för att kunna ansöka om bygglov är vi tvungna att både mäta och rita upp hela ladan.

Första steget är såklart att mäta upp den, vilket vi gjorde under julledigheten. Vi använde oss av en lasermätare till de flesta måtten och där det var svårt att mäta med lasermätaren använde vi en tumstock. Marcus kommer att göra ritningarna och det enklaste tyckte vi därför var att han också gjorde måttskissen. Jag, Therese, fick alltså äran att hantera lasermåttet. Det är otroligt smidigt att mäta med lasermått, att mäta upp hela byggnaden tog ungefär en timme för oss, mycket tack vare lasermätaren. Den kostade några kronor men vi tror också att vi kommer att ha mycket användning för den under byggprocessen.

matning01

Ladugårdsbyggnaden är indelad i tre zoner; den öppna ladugårdsdelen (även kallad verkstaden), kontoret (eftersom en tidigare ägare isolerade denna del och använde den som kontor) och loftet som ligger ovanpå kontoret och med uppgång från verkstaden. Vi mätte upp respektive del var för sig eftersom vi kommer att behålla dessa tre olika zoner.

Vi ska ha kvar de ursprungliga väggarna i kontoret och för att få rätt mått rev vi därför en liten bit av varje vägg och tog måtten från urpsrungsväggarna. Detta var spännande då vi också fick se lite av vad som gömde sig bakom de aprikosmålade gipsväggarna.

matning02

För att mäta använde vi:


I nästa inlägg tänkte vi berätta om hur vi rev väggarna i kontoret.

2 Comments

 1. har ingen webplats
  mars 21, 2020

  Lada är också ett hus liksom bostadshus. Ladugård är inte samma sak som lada utan en del i ladan eller i nutida stordriftformer en egen byggnad. Alla lador har inte en ladugård. Fastighet är marken/tomten, en registerenhet på lantmäteriet/kommunen. En fastighet byggs inte men kan bebyggas.

  Svara
  1. Therese
   april 7, 2020

   Tack för intressant input!

   Hälsar,
   Therese

   Svara

Kommentera