Ljus runt vårt hus

Under hösten och vinterhalvåret blir det som mest påtagligt att vi har det väldigt mörkt i vår trädgård. Från början så fanns ingen utomhusbelysning i vår trädgård.

Det satt säkert utomhusbelysning på det gamla bostadshuset som brann ner innan vi köpte tomten med ladan på och på ladan fanns endast en rejäl lampa. Den har vi låtit behålla och med en ny kupa som vi hittade på loppis så fungerar den fint och minner om ladans ursprung som verkstad och lada.

Nu behöver vi dock mer utomhusbelysning, både runt ladan och till verkstaden/arbetsboden som vi byggt. Först ut med att få belysning är vår baksida. På baksidan har vi en uteplats och här går vi också ut för att hämta ved så här behöver vi verkligen extra belysning.

Mellan dörren och skjutdörrspartiet ska stallyktan monteras.

Nu har vi beställt en klassisk stallykta med skärm i koppar från Kulturbelysning som säljs på Qvesarum.

Stallyktan är en klassisk armatur som är tillverkad efter förlagor från början av 1900-talet i många olika modeller.

Stallyktan är en klassisk armatur som är tillverkad efter förlagor från början av 1900-talet i många olika modeller. Förutom kopparskärm kan lampan fås med svart eller vit emaljerad skärm. Vi tycker dock att kopparskärmen passar bäst hos oss eftersom vi har andra detaljer på ladan som är i koppar.

Vi har hela en meters takutsprång på ladan, vilket kräver en ganska lång arm. Vi vill dessutom att ljuset ska vinklas något ut från ladan eftersom vi har en uteplats och ett litet gångstråk över uteplatsen där vi går för att ta in ved. Därför har vi valt en armatur där armen är vinklad i 45 graders vinkel utåt. Skärmen är i obehandlad koppar och mörknar något med väder och vind. Vårt generösa takutsprång gör dock att inte så mycket vatten når lampan och vi vill gärna att den ska ha lite patina och inte vara skinande blank. Vi har därför lagt ut skärmen i väntan på att elektrikern ska komma och installera armaturen och redan efter några dagar utomhus så börjar den få precis den patinan vi önskar oss.

Så inom en ganska snar framtid har vi alltså liter mer ljus runt vårt hus.

Kommentera